NK Synchroonzwemmen: Topsport en een feestje voor het oog

ROOSENDAAL - De mantarog en de barracuda airborne split: het klinkt als onderwaterwezens waarvoor je liever een rondje omzwemt. Maar het zijn ook enkele van de vaste figuren die de 121 deelneemster aan het NK Synchroonzwemmen voor junioren afgelopen zaterdag lieten zien in zwembad De Stok.

Gratie, kracht en een enorm uithoudingsvermogen: daarin excelleren de waternymfen, stuk voor stuk met die stralende glimlach op het gezicht gebeiteld. Ze kunnen ontzettend lang onder water blijven en voeren daar de meest onmogelijk ogende figuren uit. Ballet onder water en dat met glitters in het haar, watervaste make-up en spectaculaire badpakken: synchroonzwemmen is topsport, maar ook een feestje voor het oog.

Alles tegelijkertijd

Aan het NK deden naast 25 Nederlandse en ook nog 2 Belgische verenigingen mee. De dag startte met de individuele figurenwedstrijd, waarbij de deelneemsters vier vaste figuren aan de jury moesten tonen. De beste twaalf van deze wedstrijd namen deel aan de finales: solo, als duet en in formatie van vier tot acht zwemsters. Bij de duetten en formatie gaat het er natuurlijk ook om dat alles exact tegelijkertijd gebeurt: het heet tenslotte synchroonzwemmen. 

Tweeling als favoriet

Het was voor niemand een verrassing dat de tweeling Noortje en Bregje de Brouwer, van De Dokkelaers in Hilvarenbeek, bij de duetten met de eerste prijs ging strijken, nadat ze 's ochtends ook al nummer 1 en 2 waren bij de figurenwedstrijd. ,,Een klasse beter dan de rest, dat zie je gelijk'', klinkt het bewonderend op de tribune over het identiek ogende duo dat ook nog eens de nationale jeugdselectie vormt.

De Roosendaalse zwemvereniging Hieronymus organiseerde het kampioenschap, hoewel er van de Roosendaalse club zelf geen deelneemsters bij waren. ,,Wij hebben op dit moment geen zwemsters in de leeftijdscategorie van 15 tot 18 jaar'', vertelt Diane Elsenaar van Hieronymus. ,,Volgend jaar hopelijk weer wel.''

NK Synchroonzwemmen : finale winnaars & favoriet de tweelingzusjes Noortje & Bregje De Brouwer
Volledig scherm
NK Synchroonzwemmen : finale winnaars & favoriet de tweelingzusjes Noortje & Bregje De Brouwer © Tonny Presser/Pix4Profs