Volledig scherm
Nieuwbouwproject Boerhaeve in Sprundel. foto: Gerard van Offeren / Pix4Profs

Nieuwbouwprojecten regio West-Brabant: Ruimte voor wonen

ROOSENDAAL / SPRUNDEL / BREDA - De economie trekt aan, waardoor ook de woningbouw weer in de lift zit. Her en der in de regio zijn er bouwprojecten voor diverse groepen woningzoekenden. Enkele van die projecten zijn onderscheidend, zoals de Douanier in Roosendaal, Boerhaeve in Sprundel en T63 in Breda.

Roosendaal
De Douanier aan het Kadeplein in Roosendaal dankt zijn naam aan de vorige bestemming van het complex. Het oude douanekantoor, dat ooit ook onderkomen was voor een school en de belastingdienst, wordt op dit moment verbouwd tot appartementencomplex. 

Het is een bijzondere transformatie. De grauwe, onooglijke betonnen bak wordt omgevormd tot een licht ogend, vriendelijk wooncomplex. Het biedt ruimte aan 49 huurappartementen, met op de begane grond een kantoor van zorginstelling SDW en een horecagelegenheid. In opdracht van de Eindhovense projectontwikkelaar Coresta voert BVR Bouw uit Roosendaal het werk aan de Douaniuer uit. 

"Het is een bijzondere transformatie", zegt Ben van Es. De senior werkvoorbereider loopt door het complex en geeft in alle ruimtes tekst en uitleg. Er wordt nog druk gewerkt aan de verbouwing en de afwerking. "We zijn in september met de sloop begonnen, eind mei of begin juni is de oplevering. De gevels krijgen een totaal nieuw aanzicht. Dat komt vooral door de balkons en de kozijnen. 

Die balkons hangen aan stalen staven aan de gevel, wat voor een 'licht' effect zorgt. De bekleding is van trespa in houtmotief, waardoor een natuurlijke uitstraling ontstaat. De kunststof kozijnen zijn donkergrijs. Dat vormt samen een mooi contrast met de betonnen gevel, die een paar tinten lichter wordt. Meer helderwit." 

De verticale ronding in het gebouw, waarin het trappenhuis zit, is eigenlijk het enige karakteristieke element in het oude douanegebouw. Dat blijft behouden. De verbouwing is geen routineklus, legt de werkvoorbereider uit: "Bouwen in een bestaande situatie is heel wat anders dan vanaf tekening. Je komt altijd dingen tegen die anders zijn dan je verwacht."

"De 49 appartementen zijn er in 14 verschillende types", vervolgt Van Es. "De vijfde en hoogste verdieping is een penthouse, dus één woning. Het klinkt groter dan het daadwerkelijk is, maar je hebt een mooi uitzicht over Roosendaal. De meeste appartementen hebben twee slaapkamers, sommige hebben er een."

Volgens Van Es waren de meeste woningen heel snel verhuurd: "Er zijn er nog maar een paar beschikbaar. De belangstelling was meteen groot. Dat komt niet alleen door de kwaliteit van het gebouw, ook de hele omgeving van het Kadeplein wordt aangepakt. Dit is straks een mooi stukje Roosendaal om te wonen."

Sprundel
Een ander voorbeeld van een opvallende transformatie is het project Boerhaeve aan de Sprundelse St. Janstraat. De oude Rabobank wordt momenteel door bouwbedrijf Nouws uit Sprundel verbouwd tot twee patiowoningen beneden en drie bovenwoningen onder de karakteristieke dakpunten. De oude contouren van het bankgebouw, dat stamt uit 1975, blijven behouden.

 Op de begane grond komt ook een fysiotherapiepraktijk. Achter het complex komt een rijtje met vier nieuwe eengezinswoningen. De negen woningen en de praktijk zijn al verkocht. Het rijtje van vier woningen is al bijna klaar, het verbouwde bankgebouw wordt naar verwachting voor de komende bouwvak opgeleverd.

Studenten in met name Breda roepen al jaren om meer en betaalbare woonruimte. Daarin wordt nu voorzien, met twee opvallende nieuwbouwprojecten met in totaal een kleine 450 studio's.

Breda
Op de Bredase Tramsingel kan niemand om het complex T63 heen. Een groot complex met maar liefst 219 studio's, bestemd voor studenten. Bax Vastgoedontwikkeling bouwt het grote pand in opdracht van Rotsvast. Behalve de grootte van het complex naast de brandweerkazerne valt vooral het kleurgebruik op. 

De kozijnen van T63 knallen in felrood, -blauw en -geel het straatbeeld in. De studio's zijn er in drie verschillende afmetingen, maar zijn allemaal voor eenpersoons bewoning gemaakt. Sommige toekomstige bewoners moeten toilet en badkamer met een andere student delen, maar er zijn ook studio's met eigen sanitair. Alle woningen hebben wel een eigen keuken. De twaalf grootste studio's hebben een aparte slaapkamer, maar de meeste hebben de woonkamer en de slaapkamer ineen. De oplevering van T63 is komende zomer gepland.

Behalve T63 verrijst er ook op de hoek Lunetstraat - Rat Verleghstraat een groot complex met studentenwoningen. Het spievormige pand bij het NAC-stadion biedt vanaf de zomer woonruimte aan 224 studenten. Het meet maar liefst 7.000 m2 aan woonoppervlak. Daarnaast wordt het complex, een initiatief van Study Studio Park, voorzien van een parktuin. Ook is er een sportveld voorzien en komt er veel 'sociale leefruimte'.