Volledig scherm
20170803 - Roosendaal - Foto: Tonny Presser/Pix4Profs - drukte op de parkeerplaats bij het Bravis Ziekenhuis tijdens bezoekuur. © Tonny Presser © 2017

Nieuwbouw Bravis: Roosendaal mikt op locatie Bulkenaar tussen A58 en Tolberg

Update + KaartjeRoosendaal - De gemeente Roosendaal zet in op de locatie Bulkenaar, het gebied tussen de A58 en woonwijk Tolberg, voor nieuwbouw van het Bravis ziekenhuis. Dat heeft wethouder Toine Theunis donderdagochtend bekend gemaakt.

De gemeente legt de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) op dit gebied om de regie te houden, aldus Theunis. Hiermee wordt grondspeculatie voorkomen en is Roosendaal ervan verzekerd dat grondeigenaren bij verkoop de percelen eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Het gebied waarop de Wvg is gelegd, omvat liefst 80 hectare met 129 grondeigenaren. 

(Lees verder onder het kaartje)

Volledig scherm
De plek die de gemeente Roosendaal aandraagt voor nieuwbouw Bravis. De donkere streep parallel aan de snelweg is de ontsluitingsweg. © Gemeente Roosendaal

Dat is veel meer dan de 12 hectare die Bravis ziekenhuis nodig heeft. ,,Een ruimer gebied biedt mogelijkheden om te schuiven en uit te breiden”, aldus Theunis. Naar alle grondeigenaren is een brief onderweg waarin staat dat de Wvg op hun percelen is gelegd. ,,De gemeente is verplicht om dit te communiceren. Vandaar dat we nu ook met de locatie Bulkenaar naar buiten komen.” 

Groene long

Vorige week meldde BN DeStem aldat de groene long ter hoogte van Tolberg/Weihoek door Roosendaal bij het bestuur van Bravis is aangedragen als plek voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Bulkenaar ligt een kilometer ten zuidwesten van de stad langs de A58 en ter hoogte van de spoorlijn naar Bergen op Zoom. 

Behalve goede bereikbaarheid vindt Bravis het ook belangrijk dat het nieuwe ziekenhuis bij stedelijke bebouwing ligt. Locatie Bulkenaar voldoet aan dat beoordelingscriterium. In de Verordening Ruimte van de provincie staat het te boek als ‘integratiegebied’ tussen stad en land. Dat betekent in de praktijk dat er duurzame verstedelijking mag plaatsvinden. 

Geen woningen of bedrijven

Er zijn nu geen woningen of bedrijven gevestigd op Bulkenaar. ,,Verplaatsingen zijn dus niet nodig als Bravis deze locatie kiest voor het ziekenhuis”, wil Theunis maar zeggen.

Zoals deze krant al berichtte, is de inzet van Roosendaal om nieuwbouw van Bravis te combineren met een betere ontsluiting van Tolberg. Het plan is om tussen de afslag Wouwse Plantage en Bulkenaar, parallel aan de A58, een nieuwe weg aan te leggen die aansluit op de rotonde aan de Thorbeckelaan in Tolberg. Daarmee slaat Roosendaal twee vliegen in één klap.

Ziekenhuisbestuur

Of Bulkenaar als ‘winnende’ ziekenhuislocatie uit de bus komt, moet overigens blijken. De beslissing hierover ligt bij het ziekenhuisbestuur en dus niet bij de gemeente Roosendaal.

Bulkenaar is de enige locatie die Roosendaal heeft ingediend bij Bravis. Zoals bekend heeft Bergen op Zoom drie plekken aangeleverd. Theunis bevestigde donderdag dat één van die drie locaties in het grensgebied van Roosendaal en Bergen op Zoom ligt, ter hoogte van Heerle. Roosendaal helpt Bergen op Zoom bij het onderzoek naar die plek, aldus Theunis.

Volledig scherm
De plek die de gemeente Roosendaal aandraagt voor nieuwbouw Bravis. © Richard Gesell
Volledig scherm
De Roosendaalse Toine Theunis legt de Wet voorkeursrecht gemeenten op de locatie Bulkenaar. Die plek is door Roosendaal aangedragen voor de nieuwbouw van het Bravis ziekenhuis © Robert van den Berge