Volledig scherm
Directeur Marc Das van SUEZ ReEnergy in Roosendaal. © Henk den Ridder

Nieuw plan voor Biomineralen: zonder uitstoot van kwalijke gassen

ROOSENDAAL - Afvalverwerker SUEZ ReEnergy heeft een compleet nieuw plan ontwikkeld voor de Biomineralen-fabriek aan de Potendreef in Roosendaal.

SUEZ-directeur Marc Das is er met het alternatief van overtuigd dat hij aan alle bezwaren van omwonenden tegemoet komt.

Tot op heden was er veel verzet tegen de fabriek waarin de dikke fractie van mest wordt gedroogd om er mineraalrijke mestkorrels van te persen. Omwonenden en actiegroepen vrezen stankoverlast en zijn bang dat er ziekteverwekkende stoffen uit de schoorsteen gaan komen.

Capaciteit

In het nieuwe ontwerp is dat niet meer aan de orde, zegt directeur Marc Das. De nieuwe installatie komt niet aan de andere kant van de Potendreef maar op het bestaande SUEZ-terrein, tussen het kantorenpand en de bestaande fabriek. De capaciteit is bovendien kleiner. Van 160.000 ton per jaar in de oude opzet naar 120.000 ton in de nieuwe fabriek.

Belangrijkste verandering is dat de Biomineralenfabriek in zijn geheel wordt verweven met de bestaande installatie. Met de warme lucht van de verbrandingsoven wordt de dikke mest gedroogd. Daarna gaat de drogingslucht de oven in om op 850 graden te worden verbrand.

,,De geurcomponenten worden dan afgebroken en de eventuele ziekteverwekkers geneutraliseerd", zegt Marc Das.

Later meer...