Volledig scherm
De Commissie Regionaal Overleg Seppe vergadert in het decor van een geparkeerde Cessna Caravan. © Herbert Kats

Nieuw onderzoek naar vliegroutes Breda Airport

RUCPHEN - Ook de gemeente Rucphen ziet nu heil in het idee om nog eens goed te kijken wat de beste aanvliegroute is naar Breda Airport. Pleitbezorger hiervoor is de werkgroep Rucphen Vliegroute Vrij. ,,Voor ons is dit positief", stelde werkgroeplid John Talboom donderdagavond vast na overleg in de Commissie Regionaal Overleg Seppe (CROSE).

De uitkomst van nader onderzoek is van groot belang voor de (toekomstige) woningbouw in de kernen rond het vliegveld. In het overleg tussen gebruikers, gemeente en bewonersvertegenwoordigers werd hiermee een langdurige patstelling doorbroken. ,,Ik kan hier helemaal achter staan'', verzekerde directeur/havenmeester Jan Voeten.

Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een inventarisatie van alle voors- en tegens. Op dit moment ligt het zogeheten Entry-Point waar de vliegtuigen het afgebakende circuit van Breda Airport binnengaan net onder de A58, iets boven de kern van Rucphen.

Hinder

De werkgroep Rucphen Vliegroute Vrij heeft 340 handtekeningen opgehaald van mensen die zeggen hinder te ondervinden van de vliegbewegingen. Leden van CROSE gaan nu samen bekijken of er oplossingen te vinden zijn die alle partijen én de bestaande voorschriften recht doen. Wat Voeten betreft moet de inventarisatie zo feitelijk mogelijk gebeuren. ,,Dat komt ook de snelheid ten goede.''

Welke commissieleden zitting nemen in het werkgroepje dat de inventarisatie maakt is 22 mei duidelijk. Gedachte is om met een handvol vertegenwoordigers te werken. Dat betekent vrijwel zeker dat de gemeenten Rucphen en Halderberge zitting nemen in het onderzoeksteam. Ook voor Breda Airport is een plek ingeruimd. ,,Het moet een masterplan opleveren voor wat wel en wat niet mogelijk is'', stelt luchthavenbaas Voeten vast.

Onafhankelijk

Of het pleidooi om Rucphen Vliegroute Vrij in het team op te nemen wordt gehonoreerd moet nog blijken. Dat geldt ook voor het idee van de Halderbergse wethouder Hans Wierikx om een onafhankelijk voorzitter aan te stellen voor het werkgroepje. Zijn Rucphense collega Laura Mathijssen liet op het laatste moment weten dat zij verhinderd was om de commissie een toelichting te geven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement