'Niets is zo duurzaam als gebruikt meubilair'
GroenBewustMet zijn bedrijf Fraaai wil Edgar van de Wetering uit Roosendaal zoveel mogelijk huishoudens aan duurzaam design helpen.
Delen per e-mail
Merken als Queeboo, Eames en Ahrend verkopen designmeubelen met een flink prijskaartje. Een op het oog simpel meubelstuk kost duizenden euro's. ,,Er bestaan al zoveel mooie spullen, dus waarom zou je een nieuw exemplaar kopen?", vraagt Van de Wetering zich af. Dat was voor hem de reden om Fraaai op te zetten.
Hij werkte altijd, en werkt nog steeds, bij het bedrijf van zijn vader. ,,We zitten in de kantoorinrichting. Ik kwam vaak in aanraking met spullen die ik zelf mooi vind. Tweedehands paste niet echt in ons straatje, dus ik ben ernaast voor mezelf begonnen. Puur omdat ik het zelf heel mooie spullen vind, met vaak een verhaal erachter.
Eerlijk gezegd draait het bij de meeste mensen om de prijs
,,Ik verkoop alleen wat ik mooi vind. Kwaliteitsspullen, klassiekers. Replica's vind ik niks. Niet iedereen zal het zien, maar ik zie altijd dat de kwaliteit minder is. Dat is zonde van het product. Ik sta achter elk product dat wij verkopen. Als ik het niet verkocht krijg, is het niet erg. Dan kan ik het bij wijze van spreken in mijn eigen woonkamer neerzetten."
Bureaustoel
Een voorbeeld van zo'n klassieker is de Vitra bureaustoel van Eames. ,,Dat zijn klassiekers waar mensen naar op zoek gaan en ook tweedehands voor willen betalen. Ze zijn zelfs te zien in een reclame van Haribo. Nieuw kost die stoel 2.200 euro. Dat is gewoon heel veel geld. Ik knap hem op tot het in nieuwstaat is en kan hem tussen de 500 en 600 euro verkopen. Dat scheelt aanzienlijk", vertelt hij.
De gebruikte designmeubelen haalt hij overal en nergens vandaan. ,,Ik kom ze weleens op Marktplaats tegen, maar ik krijg ook mailtjes van mensen die hun woonkamer gaan veranderen en iets te verkopen hebben." Het duurzame aspect van de tweedehands meubelen is voor veel klanten van Van de Wetering mooi meegenomen.
Feiten
Onderzoeksbureau Marktdata heeft onderzoek gedaan naar hoe vaak consumenten kiezen voor tweedehands artikelen. Tweedehands kleding lijkt het meest populair: de markt daarvoor groeit 21 keer sneller dan die voor nieuwe kleding, maar ook tweedehands meubels zijn in trek.
Voor bijvoorbeeld een fauteuil is het meest genoemde aankoopkanaal een meubelzaak of woonwarenhuis. 16 procent van de consumenten overweegt een fauteuil tweedehands te kopen en 10 procent denkt aan een aanschaf via internet.
Online kopen consumenten eerder tweedehands meubels (14 procent) dan nieuw (8 procent). Onder jongeren is dat zelfs 18 procent.
,,Ze zeggen weleens: hebben we toch nog iets goed gedaan voor het milieu. Maar eerlijk gezegd draait het bij de meeste mensen om de prijs. Veel mensen vinden de meubels nieuw te duur", legt hij uit.
,,Ik zorg ervoor dat het bijna altijd in nieuwstaat is op het moment dat het verkocht wordt. Ik maak het product helemaal schoon, repareer wat kapot is en bekleed iets opnieuw als het nodig is. Al zit er ook een nadeel aan: als iemand zes stoelen bij ons koopt en er een half jaar later nog twee wil, is de kans klein dat ik ze op voorraad heb."
Oceaanplastic
Een duurzaam, circulair merk. Dat is wat Fraaai is. In de toekomst hoopt de eigenaar een eigen bezorgservice te hebben. ,,Met een busje. Wel elektrisch dan, hè? Dat vind ik erg belangrijk. Ik wil een zo breed mogelijk assortiment, al is dat in deze tijden lastig. Marktplaats en veilingen maken het best moeilijk om spullen in te kopen. Omdat ik niet altijd evenveel spullen tegenkom om te verkopen, heb ik ook een paar producten die ik wel nieuw verkoop.
,,Wel zorg ik ervoor dat ze zo duurzaam mogelijk zijn. Zoals de stoeltjes van Pix, bijvoorbeeld. Die zijn gemaakt van oceaanplastic. Als ik zoiets verkoop, moet het van gerecycled materiaal zijn. Het moet iets positiefs bijdragen aan het milieu. Uiteindelijk is natuurlijk niks zo duurzaam als gebruikt, hoe duurzaam het ook geproduceerd mag zijn."
Omslagpunt
Sinds Van de Wetering een kind heeft, is hij zich meer gaan verdiepen in duurzaamheid. ,,Dat is een omslagpunt geweest, we kijken nu meer naar de toekomst. In het dagelijkse leven let ik er ook op. We hebben een offerte aangevraagd voor zonnepanelen. Al is het probleem met duurzaamheid vaak dat het qua aanschaf een stuk duurder is. Behalve bij mij", vertelt hij lachend. ,,Iets duurzamers dan een gebruikt product is op de markt nog niet te vinden."
Op een schone wereld leven is voor de eigenaar van Fraaai belangrijk. ,,Ik vind dat je naar jezelf moet kijken, want wat een ander doet, heb je weinig over te zeggen als particulier. Als je zelf je spullen netjes recyclet en ervoor zorgt dat je het allemaal netjes houdt en je het gevoel hebt dat je goed bezig bent, is het goed. Ik vind het belangrijk dat we op een nette, schone wereld leven."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Storend lichtje op laadpaal vervelend voor bewoners in Oud Gastel
OUD GASTEL - Twee parkeervakken oftewel vijftien meter verderop en er was geen vuiltje aan de lucht geweest. Maar nu zitten Wim en Annie van Hees met een laadstation voor hun huis, moet de eigen auto daarvoor wijken en schijnt een felblauw lampje recht hun huiskamer in. -
PREMIUM
Is 5G nou schadelijk of niet? Roosendaalse raad blijkt verdeeld
ROOSENDAAL - Is dat nieuwe 5G-netwerk nou schadelijk voor de gezondheid of niet? Nee, zegt wethouder Klaar Koenraad. Ja, denkt een deel van de Roosendaalse gemeenteraad. -
PREMIUM
‘Die goeie ouwe tijd’ scoort op Facebook: ‘Onder elke foto ontstaat een verhaal’
ROOSENDAAL/OUDENBOSCH - Zwartwitbeelden uit lang vervlogen tijden, ze zijn op sociale media razend populair. Voor zowat elk dorp is er wel een Facebook-groep waarin oude foto's worden gedeeld. Vaak met duizenden leden en elk plaatje roept tientallen reacties op. Waar komt die interesse toch vandaan? -
PREMIUM
Michel hoorde 8-jarig meisje gillen: ‘Ik wil nog niet dood!’
NISPEN - Het leek zaterdag een normale wandeling te worden. Nog even een frisse neus halen voor de visite komt. Michel van Zitteren (54) uit Nispen had op dat moment niet kunnen denken dat hij die middag een 8-jarig meisje uit het drijfzand bij de Molenbeek zou redden. -
PREMIUM
De dorpen groeien, de stad krimpt: zoveel inwoners heeft jouw gemeente in 2021
ROOSENDAAL/OUDENBOSCH/RUCPHEN- De gemeenten Halderberge, Roosendaal en Rucphen zijn 2021 met 130.759 inwoners begonnen. Dat zijn er 274 meer dan de 130.485 op 1 januari 2020. Opvallend is daarbij dat Halderberge en Rucphen én de Roosendaalse dorpen opnieuw (fors) groeien, maar het aantal inwoners van de stad Roosendaal flink is gedaald.
-
Gemeente en Airparc Seppe willen soepeler vestigingsklimaat langs Breda Airport
BOSSCHENHOOFD - Steeds vaker moest Stef Have nee verkopen als een bedrijf interesse toont voor Airparc Seppe zonder gebruik te maken van de beschikbare hangars. Als het aan burgemeester en wethouders van Halderberge ligt, komt de deur op een kier te staan voor ondernemingen, die minder met luchtvaart van doen hebben, maar wel behoefte aan kantoorruimte op een toplocatie. -
PREMIUM
Hoe ziet onze werkplek er straks uit? ‘We zullen blijven flexwerken’
Thuiswerken was voor veel bedrijven een taboe. Totdat een groot deel van werkend Nederland aan de keukentafel kwam te zitten. Computerschermen werden aangerukt, net als bureaustoelen. De coronacrisis heeft invloed op onze toekomstige werkplek. Of die nu thuis is of op kantoor. -
PREMIUM
Halderberge wil af van arbeidsmigranten in recreatiegebied Hoeven
HOEVEN - De recreatieparken terug geven aan de toeristen en centrale huisvesting van arbeidsmigranten buiten bestaande woonwijken. Dat zijn twee belangrijke ingrepen, die de gemeente Halderberge wil toepassen om het buitengebied van Halderberge veilig, leefbaar en vitaal te maken.