Volledig scherm
Korporaal Mark Ruben, die overleed na een oefening in De Stok in Roosendaal. © Christian Traets en Defensie

Niemand vervolgd voor dood militair in zwembad De Stok in Roosendaal

ROOSENDAAL - Niemand zal worden vervolgd voor de dood van commando in opleiding Mark Ruben. De korporaal werd in oktober onwel tijdens een oefening in zwembad De Stok in Roosendaal. Hij werd uit het water gehaald en gereanimeerd. Enkele dagen later overleed hij in een ziekenhuis in Rotterdam.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bekendgemaakt dat er geen verder strafrechtelijk onderzoek komt. Instructeurs hadden constant toezicht op de mensen in het zwembad. Ze zagen binnen een halve minuut dat de korporaal niet boven water was gekomen en grepen meteen in. Volgens het OM is ‘adequaat gehandeld’.

Waaraan de man is overleden, is niet vast komen te staan. Collega’s van de man zagen dat hij plotseling in het water onwel werd. Instructeurs grepen direct in en haalden hem naar de kant. Er werd onder andere een traumahelikopter opgeroepen, met specialistische artsen. De man werd met spoed opgenomen in het het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar is hij twee dagen later overleden aan complicaties.  

Na het incident op 18 oktober werd groot onderzoek gedaan in De Stok: