Volledig scherm
Lian van de Korput, voorzitter Scouting St. Jan in een stuk bos bij het scoutinggebouw. Het terrein is openbaar toegankelijk en wordt door scouting gebruikt voor bijvoorbeeld spooktochten of andere activiteiten. Het grenst aan de tuin van de familie Van de Ven die klaagt over overlast. © Florence Imandt

Niemand die weet hoe het nu verder moet met de verhuur bij de scouting

RUCPHEN - Hoe nu verder met de kwestie overlast bij scouting St. Jan in Rucphen? Dat is de grote vraag na de hoorzitting dinsdag over bezwaren tegen een nieuwe vergunning voor de scoutinggroep. 

Geen enkel van de drie bezwaren wordt gehonoreerd als het aan de hoorcommissie ligt, ook niet dat van de scouting zelf. En dat betekent dat de bal bij het college van B en W ligt, zegt Lian van de Korput, voorzitter van scouting St. Jan.

Volledig scherm
Het scoutinggebouw dat in 2014 werd gebouwd en gebruikt wordt door scouting St. Jan en Scoutinggroep Rucphen en regelmatig wordt verhuurd. Op het binnenterrein staan intussen picknickbanken. Vrijwilligers bouwen momenteel een vuurplaats aan, uit het zicht van de buren. © scouting St Jan

De hoorzitting draaide om een vergunning die medegebruik en verhuur aan sportclubs de komende tien jaar mogelijk maakt. ,,Wij móeten de accommodatie verhuren om het onderhoud te kunnen betalen, dat is afgesproken met de gemeente", zegt de scoutingvoorzitter. ,,En we verhuren de ruimtes ook al enkele jaren, niet alleen aan sportclubs, ook aan scholen en andere instellingen.”

Met alle huurders worden de huisregels doorgenomen

En ja, die huurders kunnen ook blijven slapen en maken mogelijk lawaai. ,,Met alle huurders nemen we voordat ze van ons de sleutel krijgen, de regels van het huis door. Als ze zich er niet aan houden, is dat voor ons lastig te controleren omdat we er niet bij zijn. Bovendien is het gebouw formeel nog steeds van de gemeente.”

Quote

We waren nogal ontstemd toen de buurman een bewakings­ca­me­ra plaatste die onze kinderen filmt.

Lian van de Korput, Voorzitter scouting St. Jan

Jeroen van de Ven die vorig voorjaar de nieuwe buurman van de scouting werd, is een van de bezwaarmakers tegen de nieuwe vergunning.  Volgens Van de Korput klaagde hij vrijwel van begin af aan over geluids- en andere overlast; in de hoorzitting van dinsdag repte hij van  ‘Benidormse toestanden’. 

Niet meer on speaking terms

,,We hebben hem een rondleiding gegeven toen hij hier kwam wonen en daarna  escaleerde het al vrij snel. Hij heeft bij een vogelhuisje een camera geplaatst, die precies op onze binnenplaats gericht staat. We waren nogal ontstemd over het feit dat hij op die manier onze kinderen filmt en daarom hebben wij toen schermen van takken geplaatst. Sindsdien hebben niet meer met elkaar gesproken, alleen nog gemaild.”

Volledig scherm
Om te voorkomen dat scoutingkinderen te zien zijn op de bewakingsbeelden van de buurman, heeft scouting een een haag van dunne boomstammetjes geplaatst. © Florence Imandt

De gemeente Rucphen kon woensdag niet aangeven waarom gekozen is voor een inperking van de huurdersgroep tot alleen sportclubs en hoe ze de toekomst van de scouting en de omgeving ziet. Verantwoordelijk wethouder Suzanne Breedveld heeft donderdagavond een gesprek met het bestuur en daar wilde woensdag nog niet op vooruit lopen. ,,De situatie bij de scouting gaat me wel aan het hart", liet ze weten.  

Van de Ven liet woensdagmiddag weten voorlopig niet te kunnen reageren. 

Volledig scherm
Knopen leggen op het terrein tijdens de opening van het nieuwe scoutinggebouw van St. Jan en Scoutinggroep Rucphen in februari 2015. © Gerard van Offeren