Volledig scherm
Aanhouding in de Molenstraat in Roosendaal. © Christian Traets

Nederland gaat in op uitleveringsverzoek Marokko: Said. C. in Roosendaal gearresteerd

ROOSENDAAL - Said. C., de in Nederland woonachtige Marokkaanse activist en vermeende drugshandelaar is donderdagmiddag in Roosendaal gearresteerd nadat Marokko om zijn uitlevering had gevraagd.

Tot voor kort weigerde Nederland C. op te pakken. Dat leidde afgelopen weekend nog tot een stevige diplomatieke rel met Marokko dat zijn ambassadeur in Den Haag terugriep. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is nu toch tot arrestatie overgegaan omdat Marokko akkoord is gegaan met de voorwaarden die aan de uitlevering van C. zijn gesteld.

Drugshandel

De activist wordt in Marokko niet berecht voor zijn politieke activiteiten in verband met de onrust in de Rif-regio in het noorden van Marokko, maar alleen om zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. ,,Bovendien’’, zegt woordvoerster Karen Temmink van het ministerie, ,,heeft Marokko toegezegd dat hij zijn eventuele straf in Nederland mag uitzitten.’’

Said C. legt zich niet neer bij zijn uitlevering aan Marokko. Zijn advocate Inez Weski twijfelt sterk aan de garantie die Marokko heeft gegeven dat haar cliënt niet voor zijn politieke activiteiten wordt berecht. ,,Het is in het verleden meermalen gebeurd dat iemand bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd voor een bepaald feit en die persoon gewoon ook voor een ander feit werd berecht. Nederland kan dan in feite niets ondernemen.’’

Rif-regio

Het uitleveringsverzoek van Marokko tegen C. dateert al uit 2015. Volgens Marokko is C. betrokken bij de financiering van betogers in de Rif-regio waar inwoners al maanden protesteren voor sociale rechtvaardigheid en tegen corruptie. Marokko verdenkt C. er ook van betrokken te zijn bij de internationale drugshandel. Maar volgens C. zijn dat valse beschuldigingen.

Niet alleen Marokko verdenkt C. van drugshandel, ook in Nederland is de Marokkaan al langer verdachte in een grote drugszaak met in totaal veertien verdachten. Met familieleden zou hij vanuit Roosendaal en Etten-Leur miljoenen hebben verdiend met de export van softdrugs naar Frankrijk. C. wordt morgen voorgeleid. Vermoedelijk eind dit jaar buigt de rechtbank in Nederland zich over die zaak. 

 1. Geef de wethouder een baan

  Geef de wethouder een baan

  Als we de cijfers mogen geloven, zijn er in West-Brabant ongeveer evenveel vacatures al werklozen. Als arbeid een homogeen goed was, was het probleem snel de wereld uit. Dan waren er niet te veel varkenshouders en te weinig weervissers, sloten vraag en aanbod exact op elkaar aan. Helaas worden wij stervelingen vanaf de wieg een zekere richting opgeduwd en komen talenten, kennis en vaardigheden boven drijven, die soms voor geen meter aansluiten op de arbeidsmarkt.
 2. Perplex leeft eigen sprookje: theatergroep verbindt generaties op podium
  PREMIUM

  Perplex leeft eigen sprookje: theater­groep verbindt generaties op podium

  BREDA - Er was eens... een clubje van vijf studievrienden en -vriendinnen dat een muziekgroepje oprichtte. Vier decennia vooruit in de tijd naar 2020 - dat kan in sprookjes - en het clubje bestaat nog steeds. Onderweg kwam er een vijfmans combo bij, de oorspronkelijke vijf kregen nakomelingen en intussen staat het hele zwikkie op het podium. Waarbij de kinderen intussen de regie mede in handen namen en hun ouders aansturen.