Volledig scherm
Het afsluitende onderdeel van de Nationale Jeugdronde, het traditionele hindernisparcours op de Roosendaalse Markt, zorgde vaak nog voor een felle onderlinge strijd. © peter van trijen/het fotoburo

Nationale Jeugdronde houdt vast aan succesformule

ROOSENDAAL - Ruim vierhonderd kinderen van tien tot veertien jaar oud die een week lang elke dag ongeveer vijftig kilometer fietsen. Dat is in een notendop fietsvakantie de Nationale Jeugdronde, waarvan volgende week de 34ste editie begint. 

Achter de schermen zijn de voorbereidingen volop bezig om ook van deze editie weer een succes te maken.

De formule is voor de komende editie niet veel veranderd, zegt woordvoerder Susanne van Hooff. "We hebben het draaiboek van vorig jaar redelijk goed gevolgd, dus zijn er ook geen onaangename verrassingen geweest. Wel zijn er in sommige parcours een paar kleine aanpassingen. 

De kinderen trainen weken van tevoren namelijk al in de bossen voor de veldrit en met ballen voor de behendigheidsrit, op deze manier kunnen we het ook voor hen spannend en verrassend houden."

Wielerploeg

Grootste nieuwtje dit jaar is de deelname van twee wielrenners van wielerploeg Metec-TKH Continental Cyclingteam. Niet om te winnen, dat zou een beetje oneerlijk zijn, maar juist om te motiveren. 

"Zij doen mee met het eerste wedstrijdonderdeel, de ploegentijdsrit op dinsdagavond. De route daarvan is namelijk een deel van het parcours van de Draai van de Kaai en die is best zwaar voor de beentjes van de deelnemers. De twee profs fietsen dus mee om ze de koprijders zo dicht mogelijk bij elkaar te houden en de laatste fietsers in de ploeg aan te moedigen naar de nog finish."

Fiets

Ook de behendigheidsrit op zaterdag is aangepast. Tot vorig jaar werd er nog met steps gereden, afgelopen jaar voor het eerst op de fiets. "'Het is toch de jeugdronde op de fiets, waarom gebruiken we dan nu de step?', vroegen de kinderen terecht. Dus doen we het ook dit jaar op de fiets. Wat we anders gaan doen is het terrein. We blijven op het evenemententerrein van De Stok, maar verhuizen van de kant van Sieben naar Bravo24. Daar kunnen we namelijk gebruik maken van de horeca, worden tentjes geplaatst, speelkussens, van alles. Zo is het niet langer puur een wedstrijdelement maar ook een leuke middag voor de toeschouwers."

Hoewel de Jeugdronde nog niet eens begonnen is, denkt de organisatie al na over volgend jaar. "Dan is het immers een jubileum jaar, want dan is het de 35ste editie. Die speciale Jeugdrondes doen we iedere vijf jaar, zo kan iedere deelnemer zo'n aflevering meemaken. De ronde begint dan op de maandag en is dus een dag langer. 

Vorige keer, vier jaar geleden, gingen we naar de Efteling. Met bussen voor de kinderen en vrachtwagens voor de fietsen. Toen zijn de deelnemers van het parkeerterrein naar de ingang van het pretpark gefietst, om daarna de hele dag daar te blijven. Het zal nog een uitdaging worden om dat proberen te overtreffen!"
De Nationale Jeugdronde begint dinsdag om 19.15 uur op het Kadeplein in Roosendaal.