Volledig scherm
Berry Daamen organiseert voor de tweede keer Rucphen zingt Hollandse Hits XXL in De Vijfsprong in Rucphen. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Naast Hollandse Hits ook Dansevent voor jongeren in Vijfsprong

RUCPHEN - Een handvol sportievelingen doet vanochtend oefeningen op een matje in De Vijfsprong, het doet in niks denken aan de dampende feestmassa die over een paar weken wordt verwacht bij Rucphen zingt Hollands.     

,,Kijk, zo ziet het er uit als wij hier de boel aangekleed hebben", laat Berry Daamen een paar foto's zien. Het zijn plaatjes van de eerste editie van Rucphen Zingt Hollands XXL, een jaar geleden. Blauw licht, enorme kroonluchters, rookkanonnen en een stampvolle zaal, dat wil zeggen zo'n 800 man. Tja, in de gemeente Rucphen leeft Nederlandstalige muziek enorm, weet Daamen, vandaar de keus dit jaar terug te keren.

Volledig scherm
Sieneke is een van de weinige vrouwen die goed meedraait in het Nederlandstalige muziekcircuit. Ze deed mee aan het Eurovisiesongfestival met het nummer Sha-la-lie (Ik ben verliefd) en staat zaterdag 13 april in De Vijfsprong in Rucphen. © ANP

Bekende namen - in het Nederlandstalige circuit - prijken op de posters: Wesley Bronkhorst, John West, Django Wagner, Sieneke en Henk Dissel. ,,Maar ik vind het ook leuk om jonge talenten een kans te geven, zoals de 12-jarige Sam van Velthoven uit Roosendaal en Tony van den Dungen en Youri Sprenkels, twee jonge gasten van rond de twintig uit Sint Willebrord.”

Quote

Ik vind het ook leuk om jonge talenten een kans te geven, zoals Tony van den Dungen en Youri Sprenkels, twee jonge gasten van rond de twintig uit St. Willebrord

Berry Daamen, Organisator muziekevenementen

Twee jaar geleden stond de 24-jarige Daamen zelf nog op de regionale festivalpodia, maar hij heeft de focus verlegd naar het organiseren van feesten met Nederlandstalige muziek en het runnen van een boekingskantoor. ,,Ik heb dertien singles uitgebracht en de presentaties bouwde ik uit met andere artiesten. Daar zijn deze feesten uit ontstaan.” 

Horeca

Berry Daamen deed een horeca-opleiding en werkt nu nog twintig uur bij de Gouden Leeuw in Terheijden. Maar het eind daarvan is in zicht, zegt hij, het wordt te druk. ,, Als vrienden 's avonds gaan voetballen, ben ik met contracten en facturen bezig. Dat ondernemende vind ik hartstikke leuk en ik kan er ondertussen van leven.”

Volledig scherm
Impressie van de eerste editie van Rucphen zingt Hollands XXL in 2018. © onbekend

Naast de Hollandse avond op zaterdag, kiest de Terheijdense organisator, dit jaar ook voor iets nieuws: #evendansen XXL, een avond voor jongeren vanaf 16 met dj's en rappers. ,,Een nieuw concept waarvoor we de halve zaal gebruiken. Bizzey draait urban en Paul Estak die wat later komt, draait wat hardere muziek, freestyle.”

Volledig scherm
Een novum voor Berry Daamen in Rucphen: muziekevenement voor jongeren vanaf 16 in Rucphen op vrijdag 12 april. © onbekend

Kaartjes voor de muziekavonden kosten 20 euro en gaan als warme broodjes. ,,Ook de VIP-arrangementen van 80 euro voor Rucphen zingt Hollands gaan goed. Vanwege de VIP's staat het podium in het midden, zij krijgen de drankjes erbij, hebben meer ruimte en worden bediend.”

Meedeint

Wat boeit Berry eigenlijk aan Nederlandstalige muziek? ,,Als de hele zaal op zijn kop staat, iedereen meezingt en meedeint, dat is het mooiste dat er is als je op het podium staat!”

Vrijdag 12 april #evendansen vanaf 20 uur, zaterdag 13 april Rucphen zingt Hollands, vanaf 19.45 uur, De Vijfsprong Rucphen

Volledig scherm
Sfeerbeeld Rucphen zingt Hollands in 2018. © onbekend