Volledig scherm
In de gemeente Rucphen doet een nieuwkomer (PVV) mee aan de verkiezingen in maart. In Roosendaal en Halderberge niet. © RAMON MANGOLD

Na PVV haakt ook Leefbaar Roosendaal af

ROOSENDAAL - In de gemeenten Roosendaal, Halderberge en Rucphen verwelkomt alleen de  laatste een nieuwkomer bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Daar doet de PVV mee. Tot gisteren konden nieuwe partijen zich bij de gemeenten melden. 

Drie partijen die hadden geopperd in Roosendaal mee te doen, zijn afgehaakt. Nadat eerder de PVV heeft aangegeven geen Roosendaalse kieslijst te hebben, blijkt Leefbaar Roosendaal toch geen politieke ambities te hebben. Deze groepering had deze aspiraties eerder wel uitgesproken. De Partij van de Dieren is het niet gelukt om in Roosendaal kandidaten te vinden om een lijst te vormen.

De partijen die in 2014 verkiesbaar waren, staan nog steeds bij hun gemeenten geregistreerd. Zij hebben tot 22 januari de tijd om hun kieslijst in te leveren en waarborgsom te betalen. 

Zittende partijen

In Roosendaal doen de negen zittende partijen in de gemeenteraad weer mee. Net als ChristenUnie en PVC (Pleijdooi Voor Cultuur). De eerste viel in 2014 buiten de boot met 290 stemmen, PVC haalde 221 stemmen. 

De partij Praktisch en Pragmatische (PeP) zat er toen met 552 stemmen vlakbij, maar haalde toch geen zetel. PeP is in Roosendaal de enige onzekerheid. ,,In de tweede week van januari hebben we algemene ledenvergadering, dan nemen we het besluit'', zegt Marella Lute die vorige keer de kar trok. Ze weet nog niet wat zij de leden gaat voorstellen: ,,Ik heb 4 jaar genoten van de vrije tijd, maar aan de andere kant denk ik wel van dit is mijn stadje'. Dat maakt het moeilijk.'' 

Rucphen

In Rucphen heeft de PVV zich als enige nieuwkomer gemeld. Vorige week werd bekend dat de partij van Wilders in twee Brabantse gemeenten gaat meedoen aan de verkiezingen: Rucphen en Den Bosch. Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker wordt in Rucphen. Bij de jongste landelijke verkiezingen haalde de PVV een recordpercentage van 38,9, een groei van 11,5 procent.

De negentien zetels in de huidige gemeenteraad van Rucphen zijn verdeeld over vijf partijen. Op dit moment bestaat de coalitie uit VVD (7 zetels) en RVP (6). De andere partijen in de raad zijn CDA (3), D66 (2) en PvdA (1 zetel). Zij doen allemaal mee aan de verkiezingen in maart.

Halderberge

In Halderberge niks nieuws onder de zon. De huidige zes partijen in de raad (21 zetels) doen allemaal weer mee. Het gaat om het CDA, de VVD, Progressief Halderberge, WOS, Lokaal Halderberge en VDG. Er hebben zich geen nieuwe partijen gemeld. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement