Volledig scherm
Kapel Saint Louis in Oudenbosch © Dennis Nuiten

Musea hebben hun bedenkingen, maar religieus erfgoed Oudenbosch gaat wél van start

OUDENBOSCH - Hoewel nog niet alle neuzen dezelfde kant uitwijzen, gaat de renovatie van het religieus erfgoed toch van start. Eerst is de kapel van Saint Louis aan de beurt. De ‘kleine koepel van Oudenbosch’ moet nodig hersteld worden, want gebruikers als de Matthäus Passion en de Kapelconcerten wijken al twee jaar uit naar elders.

Restauratie van de kapel vormt de opmaat naar de nieuwe invulling van diverse leegstaande gebouwen samen het religieus erfgoed Oudenbosch vormend. Met een nieuwe functie en door stroytelling komt dit erfgoed weer tot leven. De kapel is in eigendom van bouwbedrijf Van Agtmaal, samen met gemeente, provincie en Woonkwartier partij in dit megaproject.

Het is de bedoeling dat de kapel en aangrenzende Mariabouw zodanig heringericht worden dat een cultureel cluster ontstaat met plaats voor bibliotheek, theater en de drie musea. De gesprekken, die kwartiermaker Lisette Ooms hierover met de toekomstige gebruikers voerde, verliepen niet altijd even soepel. Wethouder Jan Mollen verklaarde donderdag bij het wekelijks persgesprek dat gemeente en gebruikers wel naar elkaar toegroeien, maar ‘dat er nog wel wat plooitjes glad te strijken zijn'.

Twijfels

Hij zei dat aan de hand van twee brieven van museadirecties, waarin kritische kantekeningen bij de beoogde verhuizing zijn geplaatst. Het Natuurhistorisch Volkenkundig Museum (NVMO) heeft moeite met de beperkte museumoppervlakte en twijfels bij het totaalconcept ‘het verhaal van Saint Louis’. Ook het bestuur van het Zouavenmuseum schrijft het college dat haar collectie in het grote geheel onvoldoende tot haar recht komt. 

Burgemeester en wethouders laten de musea weten dat hun bedenkingen evenals de nieuwe insteek van kwartiermaker en architect wordt meegewogen in haar standpunt. Op 4 april staat het onderwerp weer op de agenda van de gemeenteraad.