Volledig scherm
© ANP

Motorrijdster mist been, eis: maximale werkstraf en rijontzegging voor Schijfse chauffeur onder invloed

BREDA/SCHIJF/THOLEN - De avond voordat hij een motorrijdster omver reed, had de 27-jarige inwoner van Schijf - van beroep vrachtwagenchauffeur - mogelijk 20 tot 25 glazen bier op. Het slachtoffer raakte zeer zwaar gewond. Haar linkerbeen moest worden geamputeerd.

De 60-jarige vrouw uit Tholen kwam woensdag de rechtszaal in Breda binnen in een rolstoel.

Frontaal geschept

Het ongeval gebeurde op zondagochtend 30 augustus 2015 in een flauwe bocht van de Hoeksestraat in Schijf. Volgens getuigen reed de automobilist feitelijk gewoon rechtdoor. In elk geval veel te ver naar links. Het slachtoffer reed op kop van een groepje motorvrienden. Want zij had de toerrit van Tholen naar Merksplas uitgestippeld. Ze werd frontaal geschept. Haar motor vloog door de lucht. ,,Ik lag op de grond en er spoot bloed uit mijn linkerbeen.”

Beenprothese

Al haar ledematen en ook haar bekken waren gebroken. Gevolg: talrijke operaties en binnenkort een beenprothese. Haar handen en armen kan ze nooit meer goed gebruiken.

Broodjes

De verdachte: ,,Ik heb ze totaal niet zien aankomen. Het was ineens ‘klap boem’.” Advocaat Henk van Asselt voerde aan dat zijn cliënt - een eenvoudige boerenzoon - de avond ervoor weliswaar stevig moet zijn losgegaan op de TrekkerTrek in Alphen. Maar toen hij rond 01.30 uur naar huis ging, nam hij wel een taxi. Die fatale zondagochtend wilde hij verse broodjes gaan halen in België. 

Na het ongeval blies hij nog 420 microgram alcohol/liter, bijna twee keer de toegestane hoeveelheid. Hij was zich er volgens zijn raadsman niet van bewust dat hij nog onder invloed was. De rechtbank hekelde dat: ,,U bent beroepschauffeur (..). U weet toch wel dat alcohol tijd nodig heeft om af te breken?” 

Officier van justitie Kim Tax eiste de maximale werkstraf van 240 uur en twee jaar rijontzegging. Uitspraak 28 februari.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement