Volledig scherm
PREMIUM
Een van de stembureaus in de gemeente Rucphen, aan de Dorpsstraat in St. Willebrord. © peter van trijen/het fotoburo

Minister: Onregelmatigheden in Rucphen niet genoeg reden om stemcomputer in te voeren

DEN HAAG/RUCPHEN - Ook al is er iets fout gegaan bij het tellen van de stemmen in de gemeente Rucphen, voor minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is dat nog geen reden om over te stappen op elektronische telmachines. Ze wil het stemproces namelijk niet ‘kwetsbaar maken voor digitale risico’s’.

Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) © ANP

Dat staat in een brief die Ollongren heeft gestuurd aan de Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Die had de minister er eerder deze maand op gewezen dat ‘niet iedere stem correct is behandeld’ tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart van dit jaar. Hij wees daarbij nadrukkelijk op de gang van zaken bij een stembureau in de gemeente Rucphen. Leden van dat stembureau zouden zich hebben ‘verschreven’. Van de Donk heeft dat gemeld bij de minister en wil weten hoe dit soort fouten in de toekomst kan worden voorkomen.

  1. Waarom geen hogere straf geëist tegen dronken automobilist die babyleven verwoestte door aanrijding?
    PREMIUM
    Zes vragen

    Waarom geen hogere straf geëist tegen dronken automobi­list die babyleven verwoestte door aanrijding?

    OUDENBOSCH - Tegen de Bulgaar die ervan wordt verdacht dat hij op 1 november 2015 stomdronken een ongeluk veroorzaakte in Oudenbosch waardoor een baby zwaar gehandicapt raakte, is woensdag 108 dagen celstraf , waarvan 50 dagen voorwaardelijk, geëist. Als de rechter hem daartoe op 4 december ook veroordeelt, lijkt de kans klein dat hij zijn straf moet uitzitten. De man is namelijk verdwenen. Op sociale media roept de zaak immense verontwaardiging op.