Volledig scherm
© Thinkstock

Minder mensen gedwongen uit huis gezet in Roosendaal

ROOSENDAAL - Mede door toedoen van het Steunfonds huisuitzettingen is dit jaar het aantal mensen dat uit een huurwoning van AlleeWonen is gezet, verder omlaag gegaan. Manager Marc van der Steen van AlleeWonen hoopt daarom vurig dat het steunfonds ook in 2017 wordt voortgezet. "Ik zeg daar volmondig 'ja' tegen."

Van der Steen verwacht dat het aantal huisuitzettingen in Roosendaal dit jaar uitkomt op ongeveer 35. Van januari tot en met oktober stond de teller op 29. Daarmee neemt het aantal uitzettingen voor het tweede jaar op rij af: in 2014 ging het om 65 ontruimingen; in 2015 om 39.

Nieuwe steunfonds
Het nieuwe steunfonds heeft daar zeker een bijdrage aan geleverd, zegt Van der Steen. Mensen komen in problemen met huurafdracht als zij in korte tijd een fors inkomensverlies moeten incasseren, dus bijvoorbeeld als zij terugvallen op (bijzondere) bijstand. Met de aanvraag en toekenning van een bijstandsuitkering is al gauw twee maanden gemoeid, waardoor mensen in de overgangsfase in de knel komen.

"De huur niet betalen is het allerlaatste dat mensen doen. Dan is de nood het hoogst." Op vragen van de SP over huisuitzettingen laat wethouder Corné van Poppel weten dat momenteel met het Werkplein wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om die lastige overgangsperiodes gemakkelijker te overbruggen.

Jaarbudget
Het Steunfonds huisuitzettingen ging op 1 januari 2016 op initiatief van de Roosendaalse Lijst van start met een jaarbudget van 50.000 euro. Inmiddels zijn 49 aanvragen om steun gehonoreerd tot een bedrag van ruim 46.600 euro. Per huurder werd ongeveer 952 euro uitgekeerd om een huurachterstand van gemiddeld twee maanden te overbruggen.

Huurders kunnen overigens niet zelf een beroep doen op het steunfonds. De gemeente heeft de WijZijn Traversegroep ingeschakeld om te beoordelen of een bijdrage uit het steunfonds op zijn plaats is.

Het Roosendaalse college van B en W besluit overigens dinsdag of het steunfonds wordt voortgezet.

  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’