Onbegrip in Rucphen dat geld dat bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp bestemd is via een omweg kan dienen om risico's bij de bouw van scholen af te dekken.
Volledig scherm
Onbegrip in Rucphen dat geld dat bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp bestemd is via een omweg kan dienen om risico's bij de bouw van scholen af te dekken. © Archieffoto

Miljoenen aan zorggelden over, Rucphen wil het gebruiken voor nieuwbouw scholen

RUCPHEN - Commotie in Rucphen over geld dat de afgelopen jaren niet is gebruikt voor de zorgsector, het zogeheten sociaal domein. Het gemeentebestuur denkt zo'n 2,3 miljoen aan opgebouwde reserves achter de hand te houden voor risico's die kunnen ontstaan als drie Willebrordse schoolgebouwen  plaatsmaken voor nieuwbouw.  Het ziet geen andere bron om dit af te dekken.

Quote

Zorg dat het wordt besteed waarvoor het bestemd is

Cees van Oorschot, KBO

De KBO uit Sprundel benutte dinsdagavond  dit agendapunt in de adviescommissie Maatschappelijke Aangelegenheden om er  juist op te wijzen hoe moeilijk het is om ouderen van (huishoudelijke) hulp te voorzien. Inspreker Cees van Oorschot, zelf cliëntondersteuner, bracht overtuigend voor het voetlicht dat het al een heel gevecht is om er voor een hulpbehoevende een half uurtje thuiszorg er bij te krijgen.  Hij toonde zich 'verbaasd' dat  miljoenen die door het rijk zijn versterkt  mogelijk anders worden aangewend. ,,Zorg dat het  wordt besteed waarvoor het bestemd is.''

Verbijstering

Zijn  ingetogen noodkreet maakte indruk. Dat niet gebruikt zorggeld de algemene reserves moet aanvullen gaat er vooral bij de oppositie niet in. Die gebruikte woorden als  'verbijstering' (D66) en 'onbegrijpelijk' (CDA), terwijl de PvdA van 'rammelend en onzorgvuldig voorbereid' voorstel sprak. 

Alom leeft de vraag waarom niet tijdig geld apart is gezet voor het vervangen van verouderde schoolgebouwen. Ook de coalitiepartijen RVP en VVD  plaatsten daar hun vraagtekens bij. Dat er na de fusie van de scholen ook gekeken moet worden naar een eigentijds onderkomen oogst overigens wel brede instemming. 

Puzzeltje

Wethouder Martien de Bruijn  trok het boetekleed aan over de weg die naar dat doel leidt en sprak van 'een puzzeltje dat nog gelegd moet worden'.  De raad krijgt een totaalvoorstel met keuzevarianten, waarin ook de bekostiging en risico's in beeld worden gebracht. Dat mikt op nieuwbouw die in 2020 gereed is.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement