Mijn plek, dan ook mijn handicap

ROOSENDAAL - De boodschap van het Roosendaalse gehandicaptenplatform Rogep is in ieder geval duidelijk. Wie in Roosendaal parkeert op een plek die is bestemd voor gehandicapten, krijgt een kaart onder zijn ruitenwisser met de tekst: U gebruikt mijn parkeerplaats, wilt u ook mijn handicap? 

Of de kaart indruk maakt, zal moeten blijken. Met deze actie hoopt het platform dat mensen zich bewust worden van het foute parkeergedrag. ,,Handhavers kunnen niet overal tegelijk zijn, de pakkans is daarom klein. Ook al is de boete niet misselijk: 370 euro'', zegt voorzitter Jan Lanooy van het Rogep. Het platform helpt politie en gemeente een beetje, omdat het illegaal innemen van een parkeerplaats voor mindervaliden daar geen prioriteit heeft. ,,Waar zij een overtreder signaleren, schrijven ze een boete uit, maar het gaat vaak om kortparkeren. Als wij een overtreding doorgeven is de dader al weg, voordat de handhaver er is.'' Lanooy en zijn mensen hebben drie maanden een dossier opgebouwd met de gesignaleerde overtredingen. Ze kwamen op 30. De voorzitter rekent voor: ,,Dat zijn er 120 per jaar. Ervan uitgaand dat de pakkans 1 op 10 is, zouden dat 1.200 overtredingen per jaar zijn.'' 

Dat het parkeren op een parkeerplaats voor mindervaliden een probleem is, beseft ook Dré van Roomen van de politie in Roosendaal. ,,Bij deze kaartenactie gaat het écht om bewustwording. Al krijgen wij graag van het Rogep de gegevens door van hardnekkige overtreders. Die gaan we thuis bezoeken.''  Die steun in de rug, doet Rogep-voorzitter Lanooy goed. We hebben eerder al in 1990 een actie gehouden, toen met gele bonnen waarbij de mensen vooral schrokken van de kleur. Daarna hebben we in 1998 nog zo'n actie gehouden. Ze hebben het probleem uiteindelijk niet verholpen. Toch vinden we dat we opnieuw kaarten moeten uitdelen.'' Op de achterkant krijgt de ontvanger van een kaart drie keuzes voorgelegd: het accepteren van een parkeerbon van 370 euro, het overnemen van de handicap of aangeven dat het parkeren op een gewone parkeerplaats beter past. De keuze kan per mail worden doorgegeven aan het Rogep.  Bij de actie krijgt het Rogep assistentie van de leden van de gehandicaptenvereniging Roosendaal.

Deze kaart plaatst het Roosendaalse gehandicaptenplatform Rogep onder de ruitenwissers van auto's die illegaal op een gehandicaptenparkeerplaats staan.
Volledig scherm
Deze kaart plaatst het Roosendaalse gehandicaptenplatform Rogep onder de ruitenwissers van auto's die illegaal op een gehandicaptenparkeerplaats staan. © Frank Timmers