Volledig scherm
Het publiek laaft zich aan bier en vergaapt zich aanhet brullende geweld van voorbij ploegende trekkers. © Pix4Profs/Tonny Presser

Met de vlam in de pijp over het boerenland in Wouwse Plantage

WOUWSE PLANTAGE - Met korte ploffen begint de motor steeds sneller te draaien, de rook uit de knalpijp verandert van wit in pikzwart, het lawaai wordt oorverdovend en ineens schiet de tractor van Gerard Hopmans vooruit.

Een beeld van de trekkertrekwedstrijd van de KPJ Wouw, dat de hele dag herhaald wordt, want in liefst achttien klassen komen 185 deelnemers aan de start om te proberen met een sleepwagen achter zich de grootste afstand af te leggen. Gerard Hopmans komt dit keer tot 86,85 meter alvorens zijn brullende machine tot stilstand komt.

Full pulls waarbij het einde van de baan wordt bereikt, komen in de loop van de middag enkele keren voor en dat betekent dat er een extra keer gereden moet worden, waarbij de sleepwagen voor zwaardere belasting zorgt. ,,Gisteravond hebben we een feestavond gehad met Q-music the Party met hits uit het Foute Uur. Het was niet overdreven druk, maar het was wel gezellig”, zegt voorzitter Michel Buys van de Wouwse KPJ.

De trekkertrekwedstrijd is het hoogtepunt en meteen ook het laatste evenement in het kader van het 90-jarig bestaan van de vereniging. Het publiek staat rijen dik langs de kant om hun favoriet aan te moedigen. Jammer genoeg kan die dat door het lawaai van de tractor waarin hij rijdt niet horen en door zich te concentreren op de rit, ziet hij ze ook niet zwaaien en juichen.

Quote

Het geeft een kik als je over de baan rijdt

Michel Buys van de Wouwse KPJ

Wie denkt dat alleen volwassenen genieten van de strijd, heeft het mis. Voor kinderen is er een speciale baan gemaakt waar ze met een minitractor en slee ook pulls kunnen maken. En ze genieten er van. De allerkleinsten kunnen ook aan de slag maar dan op een springkussen of in een lading zand waar ze kastelen of zo ze willen tractoren kunnen bouwen. Heel speciaal is een simulator, gebouwd door één van de KPJ-leden, waarbij kinderen in een cabine zitten en een rit met een tractor kunnen nabootsen. De jeugd staat in een rij om dat ook een keer te doen.

Ondertussen ronken de tractoren op twee banen voortdurend verder. De meeste deelnemers rijden in hun eigen tractor die de komende week weer braaf op het land aan de slag moet. Aan de voorzitter nog de vraag of hij zelf niet mee moet rijden. ,,Nee, dat lukt niet. Er zijn te veel dingen te regelen. We hebben gelukkig veel vrijwilligers, maar vroeger heb ik wel meegedaan. Het geeft een kik als je over de baan rijdt.”