Mestfabriek: gang naar rechter voor gemeenteraad afgesloten

ROOSENDAAL - De rol van de Roosendaalse gemeenteraad is uitgespeeld bij de protesten tegen de komst van een mestfabriek. De raad kan niet bij de rechtbank in beroep gaan tegen het besluit van de eigen burgemeester en wethouders. 

Die hebben Biomineralen BV een vergunning gegeven voor een fabriek aan de Potendreef, waar 'dikke fractie' mest verder wordt verwerkt tot mestkorrels. De vergunning is 'tegen wil en dank' afgegeven door het gemeentebestuur, omdat eerder het bestemmingsplan zo is aangepast dat de mestfabriek mogelijk werd en de vergunning zelfs niet kon worden geweigerd. Ook al omdat Biomineralen BV alle stukken op orde heeft en voldoet aan alle eisen die aan zo'n fabriek worden gesteld. 

Rechter

De PvdA heeft uitgezocht of de raad naar de rechter kan stappen. De deskundigen die zich over de kwestie hebben gebogen, vinden van niet omdat de raad niet eerder een zienswijze heeft ingediend. Alleen wie dat heeft gedaan, wordt door de rechter als belanghebbende partij gezien. Dat meldt de Roosendaalse PvdA op advies van de deskundigen. 

Agenda

De sociaaldemocraten willen desondanks toch het onderwerp op de agenda van de Roosendaalse gemeenteraad zetten. Dan moet het volgens de raadsleden vooral gaan over de manier waarop zij zijn ingelicht door burgemeester en wethouders. 

Dat kan beter, menen Paul Klaver en Michael Yap van de PvdA die het hebben over een kennisachterstand bij de gemeenteraad. Bij het dossier van de biomineralenfabriek is er enige momenten op aangedrongen op de hoogte te worden gebracht van het besluit dat B en W denken te gaan nemen. Dat  gebeurde pas toen het besluit was genomen. 

Volledig scherm
De afvalverbrander van SUEZ/Sita aan de Pootdreef in Roosendaal. Hier wordt de biomineralenfabriek naast gebouwd. foto frank timmers
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement