Volledig scherm
Roosendalers schrijven een kerstkaart voor eenzame stadsgenoten. © Marjo Peppelaar

Meer dan 1000 warme kerstboodschappen voor eenzame Roosendalers

ROOSENDAAL - De kerstkaartenactie van de Roosendaalse meiden Josche Besems en Nikkie Mies breidt zich uit als een olievlek. Het tweetal stond zaterdag met een stand in de Roosendaler en vroeg het winkelend publiek een boodschap te schrijven op een kerstkaart voor een eenzame stadsgenoot. 

Dozen Vol beschreven kerstkaarten hebben ze inmiddels, allemaal met een lief bericht voor een eenzame Roosendaler.
Josche en Nikki hebben bij welzijnsinstanties al meer dan 1200 namen verzameld. Die mensen krijgen de komende week allemaal een kerstkaart bezorgd. 

Josche: ,,We begonnen de actie met het idee 200 kaarten te gaan versturen. Dat zijn er 1000 meer geworden!'' Bevlogen spreken ze de winkelende Roosendalers aan die zo kort voor de kerst massaal aan het winkelen zijn geslagen in de Roselaar. 

Koekjes

Josche wordt er steeds heldhaftiger in: ,,Mag ik een minuutje van uw tijd?'', met die woorden stapt ze tot in de supermarkt toe op mensen af. ,,U krijgt een kerstkoekje als bedankje.'' Bij een gehaaste enkeling stuiten ze op een bot 'nee', maar veel mensen zijn best bereid om een warme boodschap achter te laten voor een eenzame stadsgenoot. ,,Die koekjes trekken veel mensen over de streep, vooral omdat de kinderen graag een koekje lusten. Die maken dan een tekening op de kaart, of ze schrijven hun naam'', lacht Nikki. 

Enthousiast vertellen ze over de hartverwarmende reacties, die ze van sommige mensen krijgen. Nikki: ,,Een mevrouw kwam langs in haar scootmobiel en nam een stapel van veertig kaarten mee naar haar flat. Die kregen we allemaal geschreven terug.'' Op tafel ligt een inspiratieboek klaar vol kerstboodschappen. Josche: ,,Maar een mevrouw kwam ook een zelfgeschreven gedichtje brengen. Dat hebben we ook in het boek gedaan.''

Ideeën

Josche en Nikki zitten nog vol ideeën om het leven voor eenzame mensen een beetje gezelliger te maken. Nikki denkt al aan een soort 'buddysysteem' om mensen aan elkaar te koppelen. ,,Ik kwam op Facebook een heel mooi voorbeeld tegen van een gecombineerde kinderopvang en dagopvang voor ouderen.'' 

En volgend jaar komt er zeker weer een kerstkaartenactie, zeggen ze. ,,Dan gaan we ook Bergen op Zoom en andere omliggende gemeenten erbij betrekken. En we willen dan ook het voorproces meer gaan volgen. Op zoveel plekken hebben mensen de mooiste kerstkaarten gemaakt voor onze actie. Dat willen we er graag bij betrekken. Dat is toch prachtig: samen tegen een eenzame kerst.''

Volledig scherm
Voor hun hartverwarmende actie hebben de meiden heel veel zelfgemaakte kerstkaarten ontvangen. © Marjo Peppelaar
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’
  PREMIUM
  PTSS

  John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politie­werk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

  MURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”
 2. Ik shop mijn kerstinkopen lokaal
  Geef uw mening

  Ik shop mijn kerstinko­pen lokaal

  Kerst staat voor de deur, en hoewel in veel gezinnen Sinterklaas al is langs geweest, liggen er naar verwachting over ruim een week toch ook weer cadeautjes onder de kerstboom bij veel Nederlandse huishoudens. Goed nieuws voor winkeliers zou je denken, maar met de kleine middenstand gaat het helemaal niet goed. Vooral buiten de grote steden zou bij een op de drie kleinere winkeliers die bijvoorbeeld kleding, speelgoed of boeken verkopen, sprake zijn van stille armoede.