Volledig scherm

Marokkaanse moskee Roosendaal extra beveiligd na brandstichting

ROOSENDAAL - De Marokkaanse moskee in Roosendaal laat vanaf vanavond extra surveillances uitvoeren. Volgens voorzitter Mohamed Amezian gaan leden van de eigen gemeenschap in groepjes patrouilleren. Dit gebeurt in overleg met de politie.

Zaterdagmorgen was de moskee doelwit van een poging tot brandstichting. De schade lijkt, op wat rookschade na, beperkt. Amezian betreurt de gebeurtenissen ten zeerste. Volgens hem kan de brandstichting samenhangen met de internationale ontwikkelingen. Amezian merkt op ‘dat Parijs niet ver weg is.’ De Marokkaanse moskee was eerder doelwit van vernielingen vlak na de bouw in 2014.

Volgens Ibrahim Benkhlifa die geregeld in de Roosendaalse moskee is te vinden, heeft de brandstichting een grote impact op de gemeenschap. "Het is op zijn zachtst gezegd een vervelende situatie na de aanslagen in Parijs. Het ergste van het verhaal vind ik nog wel dat je na de gebeurtenissen in Parijs het op je klompen kon aanvoelen dat er iets ging gebeuren. Zo is Nederland tegenwoordig. Dat is heel triest."

Benkhlifa denkt dat de brandstichting het werk is van jeugdige vandalen.

Burgemeester Jacques Niederer van de gemeente Roosendaal meldde zaterdag aan het begin van de avond dat er vooralsnog geen concrete aanwijzingen zijn voor een verband tussen de brandstichting en de aanslagen in Parijs.

"De lafhartige aanslagen in Parijs vervullen ons met afschuw. Het gemeentebestuur van Roosendaal wil als vele anderen de verbondenheid met de inwoners van Parijs, met Frankrijk uitspreken. Wellicht leggen mensen een verband tussen de poging tot brandstichting bij de moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan en de aanslagen in Parijs. Daar zijn vooralsnog geen concrete aanwijzingen voor. Wel is het voor de bezoekers van de moskee een angstige ervaring. Ik wil alle inwoners van onze gemeente oproepen om gezamenlijk te blijven staan voor onze waarden, onze democratie en vrijheid, met respect voor elkaar en voor elkaars bezittingen. Zodat we niet tegenover, maar juist naast elkaar gaan staan. Laten we op dit moment de kracht van onze samenleving tonen."