Markus I, priens van eigen kweek

ROOSENDAAL - In de Kwakkelkooi is zaterdag om elf over elf 's avonds Mark Stuij gepresenteerd als de nieuwe prins van Tullepetaonestad. Priens Markus I gaat dit carnavalsjaar voorop in de Roosendaalse leut, samen met Nar Malou en Sjampetter Rinus.  

Volledig scherm
Mark Stuij is vanaf 11-11-17 Prins Markus I van Tullepetaonestad Roosendaal © Frank Timmers

Stuij is een prins van eigen kweek. De 31-jarige is hoofd van de commissie Bijzondere activiteiten. ,,Daar valt zowat alles onder, wat niet bij andere commissies hoort'', zegt hij over de evenementen waarvan de ontvangst op het station en de sluiting op dinsdagavond enkele aansprekende zijn.

,,Zijn organisatorische kwaliteiten, zijn presentatie en representatie hebben de doorslag gegeven'', is de uitleg van voorzitter Cor Verbogt van de Stichting Carnaval Roosendaal. 
De prins heeft geen gemakkelijke opdracht in het opvolgen van de populaire Priens Ruben die op 28 februari afscheid nam als Oog’eid.

Hij belooft 'zijn eigen' te blijven, want in deze prins schuilt nog steeds het kind dat zijn ouders meenamen toen zij speelden in de zeulband Nie te gelove. Met een  zakje chips en pakje appelsap zittend op de boerenkar en voor het eerst zonder papa en mama tussen de hekken tijdens de kindermiddag. 

Zeulband

Carnaval loopt als een rode draad door zijn leven. Als kind rende hij harder achter de prins aan, dan achter Sinterklaas. ,,Bij de zeulband van mijn ouders leerde ik trompet spelen. Later zat ik via school bij de Gertrutten van slag band.'' Zijn entree bij de Stichting Carnaval was bescheiden, hij begon met het bezorgen van de Kwakkelkraant. Sinds 2012 staat hij op het podium van het Priense Swaree en dat jaar kwam bij ook bij de commissie Bijzondere activiteiten. Eerst twee jaar als kwakkelboer en sinds drie jaar als hoofd. 

,,Wat wij organiseren zijn vooral de traditionele activiteiten. IJkpunten tijdens het feest. Ik ben blij met meer leeftijdsgenoten bij de boerenraad te zijn gekomen, waarmee de verjonging is doorgezet en er ruimte kwam voor nieuwe ideeën. Zoals het muziekkiestespektaokel, In de Paplepel en het Oppasbal.''

Kriebelen

Toen Priens Ruben zijn afscheid aankondigde, begon het voor Mark Stuij te kriebelen. ,,Ik denk dat iedere Tullepetaon er van droomt het priensepak ooit te mogen dragen. En inderdaad,  na eens voorzichtig polsen, werd hij uitgenodigd. ,,We hadden meerdere kandidaten en hebben ook meer gesprekken gevoerd dan alleen met Mark. Het waren allemaal prima kandidaten'', zegt voorzitter Verbogt. De uitverkorene kan niet wachten op de hoogtepunten die op het drietal  staan te wachten, zoals het Priense Swaree, de optocht en kindermiddag. Maar ook de 'kleine ontmoetingen' met kinderen en ouderen, zieke en gezonde Tullepetaone

poll

De gemeente Roosendaal moet De Biggelaar kopen en zelf herontwikkelen.

  • Eens (58%)
  • Oneens (42%)
2447 stemmen

poll

Televisietoren iedere avond verlichten in feestjaar is een aanwinst voor Roosendaal

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
1933 stemmen