Volledig scherm
Ron Ligtenberg en hond Candor pakken een boef © Peter van Trijen/Pix4Profs

Maandelijks een Duitse herder van Bosschenhoofd naar Amerika

BOSSCHENHOOFD - Van een dorpje met nog geen 2000 inwoners naar het machtigste land ter wereld. Bijna maandelijks vliegt een door RONIN Dog getrainde Duitse Herder naar de Verenigde Staten om daar voor de Amerikaanse politie aan de slag te gaan: ,,Blijkbaar hebben we een unieke manier van trainen.”

Zittend in de ouderwetse en frisse kantine vertelt eigenaar Ron Ligtenberg (49) over het bedrijf dat hij in 2014 startte. ,,Ik zocht naar mogelijkheden om honden op een geavanceerde manier te trainen tot politiehond.” Op de achtergrond klinkt in een Bosschenhoofdse loods het geblaf, maar blaffende honden bijten niet verzekert hij. ,,Het zijn heel goed opgevoede dieren.”

Ligtenberg demonstreert enkele oefeningen met honden. Op het moment dat hij richting de Duitse Herders loopt, maken deze zoveel geluid dat buitenstaanders er vast van overtuigd zijn dat hij er niet levend uitkomt. Een paar seconden laten loopt hij glimlachend met één van zijn belagers naar buiten.

Trainingsmethodes

Met de hond aan de lijn doet Ligtenberg wat testjes. Het beest is driftig op zoek naar voorwerpen. Ondertussen legt zijn baas uit wat voor trainingsmethodes ze gebruiken. Ligtenberg ontwikkelde namelijk een eigen opleidingstechniek. ,,Blijkbaar hebben we een unieke manier van trainen. Wij willen honden op alle facetten voor de politie aanleren. Zo leren ze hier niet alleen speuren, maar ook goed kunnen bijten. Vaak worden honden maar voor een specifieke kwaliteit opgeleid, maar de politie heeft graag dat ze één hond voor verschillende opdrachten kunnen inzetten.”

Praktijkgericht

Hij traint slechts een aantal honden, maar dat heeft volgens Ligtenberg ook zijn voordelen. ,,We werken heel praktijkgericht. Zo kunnen we ook veel aandacht geven aan de Duitse Herders.” De manier van werken heeft succes. Ongeveer eens per maand steekt een hond de oceaan over om bij de Amerikaanse politie aan de slag te gaan. Ligtenberg gaat zo’n vijf keer per jaar naar de Verenigde Staten om de honden te begeleiden en te kijken waar ze terecht komen. Ook traint hij daar samen met de politiedepartementen. ,,Amerikaanse politiebureaus zijn erg geïnteresseerd in de honden. Ik ben ook uitgenodigd om daar seminars te doen.”

Bewijsdrang

Ligtenberg haalt een jonge hond tevoorschijn. Deze is zes maanden oud en dat is te merken. Vol overgave doet de Duitse Herder zijn oefeningen. In een zelf nagebouwde slaapkamer inclusief bed, bureau en rondslingerende voorwerpen zoekt de hond naar een verstopt balletje. Druk snuffelend over de vloer blijft hij staan bij een kist met cd’s, die haalt hij ruw door elkaar en uiteindelijk vindt hij het voorwerp. Ligtenberg spreekt het beest bemoedigend toe en geeft hem een vriendelijk klopje. ,,Je merkt dat deze wat jonger is. Hij heeft een grotere drang om zich te bewijzen dan de oudere honden.”

Op de vraag of hij onder het bewind van Donald Trump minder of juist meer opdrachten verwacht te krijgen, reageert de hondencoach lachend. ,,Ik weet het niet, het zou wel heel mooi zijn. De president heeft defensie en politie volgens mij hoog in het vaandel staan.”