Volledig scherm
Groep Nispenaren gaat in oktober het bevrijdingsvuur ophalen in Arromanches (Frankrijk) om dit dan te ontsteken tijdens de 75 jarige bevrijding van Nispen. Foto: Pix4Profs/Marcel Otterspeer © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Loopgroep rent van D-day strand in Frankrijk naar Nispen met bevrijdingsvuur, ’Geen vakantiereisje’

NISPEN - Een grote loopgroep uit Nispen gaat van een D-day strand in Frankrijk naar Nispen rennen. Nispen is op 26 oktober 2019 75 jaar bevrijd door de Polar Bears. 

De bijna veertig hardlopers willen in de voetsporen treden van deze bevrijders vanaf hun landingsplaats op D-day, Arromanches-les-Bains tot Nispen hardlopend met het Bevrijdingsvuur.

Volledig scherm
Route Nispen © Martijn Gommeren

De estafette lopers zijn voortgekomen uit de loopploeg die altijd oefent voor de Avondkerstloop in Nispen. Initiatiefnemer is Frank Matthijsen, man achter de Avondkerstloop en heel ervaren loper van vele marathons. ,,We gaan met de grote groep zoveel mogelijk de route van ongeveer 600 kilometer volgen die de bevrijders in 1944 hebben afgelegd. De actieve lopers zijn in drie groepen opgedeeld. Zodat er altijd een groep aan het rennen is, een groep zich verplaatst naar de volgende halte en de andere groep kan rusten.”

De groep start op 24 oktober met de fakkel in Arromanches-les-Bains. ,,Bij niet teveel tegenslag hopen we na drie zware dagen op 26 oktober rond 15.00 uur weer terug in Nispen te zijn. Vanaf het NSV terrein lopen we dan het laatste stuk in een stoet met militaire voertuigen en de harmonie zoals onze bevrijders, de Polar Bears, hebben gelopen,”vertelt Matthijssen.

Volledig scherm
Nispenaar Frank Matthijsen Archieffoto Robert van den berge © Robert Van Den Berge

De hele ervaren loper Matthijsen waarschuwt voor de grote inspanningen tijdens de tocht. ,,De hardlopers lopen de 600 km in estafette dag en nacht. Het zwaarste is toch het goed rusten. Je komt tijdens die drie dagen bijna niet aan slapen toe. Het is zeker geen vakantiereisje, maar een hele zware tocht, waar we ons goed op voorbereiden. Met de hele team, drie busjes en drie campers gaan we binnenkort proefdraaien of alles goed geregeld is en goed doorloopt.”

Door het bevrijdingsvuur op te halen in Arromanches wil de groep dat de aandacht ligt op 75 jaar bevrijding van Roosendaal en Nispen. ,,Het gaat niet om het hardlopen, maar om het besef dat we 75 jaar in vrijheid leven. We mogen onze bevrijders dankbaar zijn dat we in vrede leven en niet in oorlog. 

Volledig scherm
Terwijl op 22 oktober de grensovergang Nispen-Essen werd bevrijd door soldaten van de 4e Canadese Pantserdivisie, lieten een dag later de Duitsers de oude kerktoren opblazen. De soldaten van de 49e Britse Polar Beardivisie trokken, na een hevige strijd, op 26 oktober 1944 het dorp binnen. De schade in Nispen, gemonteerd op huidige beeld. Fotomontage Alfred de Bruin © Google Street Views
Volledig scherm
Terwijl op 22 oktober de grensovergang Nispen-Essen werd bevrijd door soldaten van de 4e Canadese Pantserdivisie, lieten een dag later de Duitsers de oude kerktoren opblazen. De soldaten van de 49e Britse Polar Beardivisie trokken, na een hevige strijd, op 26 oktober 1944 het dorp binnen. Er was veel schade aan de woningen in Nispen. © Gemeente Roosendaal