Volledig scherm
Foto van net na de bevrijding in Roosendaal, illustratie bij Live gedichten bij bevrijdingswandeling op 5 mei © VVV

Live gedichten bij bevrijdingswandeling op 5 mei in Roosendaal

ROOSENDAAL - Twee unieke wandelingen lopen op Bevrijdingsdag 5 mei onder leiding van de locale gidsen Joss Hopstaken en Theo de Munnik door Roosendaal. Tijdens de wandelingen worden er dit jaar live gedichten voorgedragen. 

De gidsen Hopstaken en De Munnik nemen de geinteresseerden mee langs verschillende geschiedkundige punten in de stad, waaronder de monumenten, gedenkstenen en gebouwen die iets vertellen over de dramatische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Belangstellenden kunnen zich inschrijven bij de VVV van Roosendaal.

Dit historische bevrijdingsjaar worden er tijdens de wandelingen gedichten over bevrijding of oorlog voorgedragen. Stadsdichter Eric van Deelen leest de gedichten op de route voor met Ivo Weterings, Huub Klaassen, Babette van Rijt en Andre Verwijmeren. 

Volledig scherm
Joss Hopstaken met groep bij eerdere bevrijdingswandeling bij de Polar Bear op het Kadeplein. Archieffoto Marjo Peppelaar © Marjo Peppelaar

De gedichten die worden voorgelezen gaan over De Polarbear, de oude begraafplaats, het bombardement op het station en over Stolpersteine in Roosendaal. Bij de nieuwe gedichtenroute komt ook een aparte route met gedichten over de oorlog vanwege het 75ste bevrijdingsjaar van Roosendaal. 

Een wandelroute komt langs het Polar Bear monument, het symbool voor de bevrijding door regimenten van de Polar Bear Divisie, en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De andere wandeling loopt langs Stolpersteine, ofwel struikelstenen, die herinneren aan de Holocaust, het Parklaanmonument, het beeld in de voorgevel van Mariadal en de begraafplaats. 

Belangstellenden dienen zich vooraf in te schrijven voor deze wandelingen. De wandelingen starten beiden om 10.30 uur. Deelname kost 4,50 euro per persoon.

Voor inschrijven en meer info over de route telefoon:  0165-554400 of de site www.vvvroosendaal.nl 

Volledig scherm
Foto van station in Roosendaal na de Tweede Wereldoorlog, illustratie bij Live gedichten bij bevrijdingswandeling op 5 mei © VVV