Volledig scherm
Leerlingen van bs Zilverlinde zijn in MEC aan de slag met waterproblematiek. Ze vertellen over hun oplossingen die op blauwe vellen zijn geschreven. Foto Pix4Profs/Peter van Trijen © Pix4Profs/Peter van Trijen

Leerlingen van basisschool leren beter met water om te gaan

FotoalbumROOSENDAAL -Gemeente Roosendaal, Waterschap Brabantse Delta en het Milieu Educatie Centrum (MEC) willen kinderen op jonge leeftijd bewust maken van problemen met de waterhuishouding.

Met het waterproject Tegel eruit en boom erin willen ze Roosendaalse basisschoolleerlingen laten zien hoe ze minder water kunnen verspillen. Leerlingen van basisschool De Zilverlinde mochten vrijdagmorgen het project aftrappen in het MEC op Visdonk. 

Eerst kregen de kinderen een rondleiding over de tentoonstelling Waterwerkers die op het moment te zien is  in het MEC. Ze kregen de opdracht om met oplossingen voor vier probleemstellingen over onder andere rioolvervuiling en klimaatverandering te komen.  Volgens wethouder Inge Raaijmakers hadden ze leuke, goede ideeën en oplossingen. De kinderen wilden onder andere regenwater opvangen in een ton bij de school.

Volledig scherm
Wethouder Raaijmakers, Steg Snelders en Björn Rommens (links) luisteren naar oplossingen van de kinderen van De Zilverlinde. © BN DeStem

Ze presenteerden hun ideeën op grote blauwe vellen aan wethouder Raaijmakers, Björn Rommens, voorzitter van de jongerenraad Roosendaal, en Steg Snelders, jeugdbestuurder van Waterschap Brabantse Delta. De wethouder beloofde de vellen op haar kantoor op te hangen en zo regelmatig de ideeën en oplossingen van de kinderen te bekijken. 

Björn Rommens (25 jaar) en Steg Snelders(17 jaar) waren onder de indruk van de vele oplossingen. ,,De stellingen over rioolvervuiling en klimaatverandering vond ik eerlijk gezegd best moeilijk. Maar de kinderen kwamen zelf met heel veel eigen invallen. Ik vond het mooi om te zien hoe die jonge kinderen dan denken. Ik hoefde niets bij te dragen,” vertelt Snelders.

De afsluiting van het project is op Boomfeestdag 13 maart. De Zilverlinde is niet de enige basisschool die het project volgt. Vijf andere basisscholen Klaverweide, Vondel, Watermolen, Wending en Ziezo doen ook mee en planten twee bomen op de schoolpleinen.

De  tentoonstelling Waterwerkers is nog tot eind februari in het MEC. ,,Kinderen vinden het een boeiende expositie. Je ziet ze geconcentreerd bezig met dingen als water zuiveren. De toegang is gratis, maar kinderen moeten wel begeleiding van een ouder hebben.,” zegt Maggy van den Akker, coördinator van MEC. 

De openingstijden van MEC zijn dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 

Volledig scherm
Wethouder Raaijmakers luistert naar leerlingen en Björn Rommens noteert de ideeën van de leerlingen van De Zilverlinde op een blauw vel. © BN DeStem
Volledig scherm
Steg Snelders, jeugdbestuurder van Waterschap Brabantse Delta, praat met de leerlingen van De Zilverlinde over hun ideeën. © Bn DeStem
Volledig scherm
De leerlingen van De Zilverlinde zetten hun ideeën op blauwe vellen in de MEC. © BN DeStem
Volledig scherm
Deel van de expositie in de MEC in Roosendaal. © BN DeStem