Joey Claassens, Denzel van Dijck en Fabiënne Valentijn zijn net klaar met hun examen wiskunde.
Volledig scherm
Joey Claassens, Denzel van Dijck en Fabiënne Valentijn zijn net klaar met hun examen wiskunde. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Leerlingen Munnikenheide maken het examen wiskunde: ‘Goed lezen is de truc’

Eindexamen 2019RUCPHEN - Was het moeilijk? Of viel het mee? Wij volgen de examens in de regio. Vandaag: het Munnikenheide College in Rucphen.

Het einde van de examenperiode komt langzaam in zicht, maar eerst moet de laatste hand worden gelegd aan onder meer wiskunde. Zo ook op het Munnikenheide College in Rucphen, waar de leerlingen van vmbo kader zich gistermiddag stortten op het kwadraat van π, de stelling van Pythagoras en piramides van geodriehoeken.

Heel makkelijk

Quote

Ik denk dat ik wel tussen een 7 en een 8 heb

Fabiënne Valentijn

Wat ze straks gaat doen als ze klaar is met school? ,,Ik wil later in de personeelszaken gaan werken. Planningen maken en zo, dat lijkt me wel leuk", zegt Fabiënne Valentijn (16). ,,Daarbij komt wiskunde inderdaad wel van pas, ja.”

Dat ze voor het vak een 8 gemiddeld staat, is dus wel zo handig. ,,En het examen ging heel goed, ik vond het heel makkelijk. Het was ongeveer van hetzelfde niveau als de schooltoetsen, dus ik denk dat ik wel tussen een 7 en een 8 heb.”

ICT

Klasgenoot Joey Claassens (15) wil de ICT in (,,Maar eerst lekker vakantie vieren!”) en kan zijn wiskundeknobbel dus ook nog gebruiken. Ook Denzel van Dijck (15), die vrachtwagenonderhoud wil gaan doen, noemt het examen ‘goed te doen’. ,,We moesten veel hoeken berekenen en ‘inklemmen’. Dan moet je in een aantal stappen berekenen wat ‘x’ is.”

Moeilijkste vraag? ,,Die met die regentonnen”, zegt Joey. ,,Daar moest je de inhoud van de cilinder berekenen.” Fabiënne vond die vraag ook het lastigst. ,,Die moest ik ook een paar keer lezen. Maar als je de vraag gewoon goed leest, is het allemaal niet zo moeilijk.”

Quote

Als je de vraag gewoon goed leest, is het allemaal niet zo moeilijk

Fabiënne Valentijn

De drie hebben zich voorbereid door zoveel mogelijk oefenexamens te maken. ,,Dat is ook eigenlijk de enige manier waarop je kunt leren voor wiskunde”, vindt Denzel. Daarin geeft zijn wiskundedocente Wendy Beens hem gelijk: ,,Je moet het gewoon dóen. Zoveel mogelijk sommen maken. Dan krijg je vanzelf in de gaten hoe die examenvragen in elkaar zitten.”

Instinkers

Beens maakte het examen tegelijk met haar klas, en vond 'm toch niet zo makkelijk als Fabiënne. ,,Hij was goed te doen, ik denk dat het vergelijkbaar is met het niveau van vorig jaar. Maar er zaten wel een paar vervelende instinkers bij.”

De beruchte regentonvraag was er een van, maar ook een opdracht waarin de lengtes van zijdes van een piramide van geodriehoeken moesten worden berekend, bleek geniepig. ,,Als je dan in de tekst mist dat zo'n geodriehoek gelijkbenig is, mis je al een hoop belangrijke informatie. Op eindexamens worden de vragen vaak meer in zo'n verhaaltje geplaatst”, legt ze uit. 

Tijd is op

Quote

Nu is het drie weken afwachten

Joey Claassens

,,Dan komt er een stukje begrijpend lezen bij kijken en dat maakt het vaak lastig. Er zaten nog best veel leerlingen die op het einde nog bezig waren, waartegen we moesten zeggen: jongens, de tijd is nu écht op.”

Die tijd hadden Denzel, Fabiënne en Joey dus niet nodig; Fabiënne was zelfs als tweede klaar. Voor het drietal staat alleen Engels nog op het programma. ,,En daarna is het drie weken afwachten”, zucht Joey. ,,Maar ik heb er wel vertrouwen in.”