Leerlingen Mariadonk in actie voor Trapveldje

Jos Hack

Intro: Groep 8 van Zegse basisschool is handtekeningenactie gestart in het dorp. De kinderen kunnen nergens meer voetballen en dat zit ze hoog.

Zegge - Op verschillende plaatsen in het dorp hangen zelfgemaakte flyers, in de supermarkt en in andere winkels liggen handtekeningenlijsten, er is een brief onderweg naar de gemeente en de leerlingen trekken in hun vrije tijd zelf het dorp in om zoveel mogelijk handtekeningen te vergaren.

Want de leerlingen van groep 8 van basisschool Mariadonk zijn een beetje boos omdat ze sinds deze zomer geen trapveldje meer hebben nu  er wordt gebouwd op hun geliefde oude speelplek aan de AM de Jongstraat,  in de volksmond beter bekend als het Venusveldje. ''Nu kunnen wij nergens meer voetballen'', verwoordt Kyan Kole de boosheid van de klas. Toeval of niet, op een enkeling na zijn bijna alle leerlingen lid van Dioz. "Maar het sportpark is na schooltijd afgesloten. Daar kunnen wij niet terecht. Er zijn nog een paar speeltuintjes in het dorp, maar die zijn weer niet geschikt om een balletje te trappen'', legt Kyan uit.

Het probleem kwam vorige week maandag in de klas ter sprake bij een terugblik op het weekend. ''Dat doen we wekelijks. Ik vind het belangrijk dat kinderen meedenken over de leefbaarheid in hun dorp. Deze actie hebben ze helemaal zelf bedacht en uitgewerkt'', zegt leerkracht Jelle Oomen.

In groepjes zijn de leerlingen de afgelopen week aan de slag gegaan. Ze hebben een alternatieve locatie aangegeven. De voorkeur gaat uit naar het grasveldje naast de pastorie en tegenover het plein voor de supermarkt waar ze nu af en toe een balletje trappen. ''Daar parkeren auto's en het is gevaarlijk zo dicht bij de Onze Lieve Vrouwestraat", zegt Kyan.

Het grasveld naast de pastorie waar een bouwplan niet doorgaat en op grond waarvan Thuisvester eigenaar is, ziet de jeugd het wel zitten. ''Die plek is voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Voor de veiligheid moet er wel een goede omheining komen. Wij willen dat veld onderhouden en schoonmaken'', zegt een andere leerling.

Als het op die plek niet lukt, dan zien de leerlingen nog een tweede alternatief op een terreintje aan de Vroegrijkstraat. "Als we maar ergens kunnen voetballen'', zegt Kyan. 

Onderschrift: Het protest van de leerlingen van groep 8 is duidelijk blijkt uit de tekst op het schoolbord en de handtekeningenlijsten. FOTO PETER VAN TRIJEN/PIX4PROFS 

  1. Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    Beslag op vijf auto's bij actie op camping in Schijf

    SCHIJF - Een actie met groot vertoon op camping De Witte Plas in Schijf, dinsdag. Geen woord van onvrede echter over het gemeenschappelijke optreden van gemeente, politie, belastingdienst, GGD West-Brabant en vreemdelingenpolitie. Een van de beheerders noemt het zelfs ‘prima’ dat opnieuw een stevige controle is uitgevoerd. ,,Een Fort Oranje II is dit zeker niet’’, verzekert burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen. ,,Dat willen we niet en dat wordt het niet.’’