Volledig scherm
Piet Rossou 1939-2018 © Ben Steffen

Laatste burgemeester Oud- en Nieuw Gastel Piet Rossou overleden

OUD GASTEL - Rasbestuurder Piet Rossou was in de laatste jaren voor de herindeling niet te beroerd om naast zijn eigen gemeente Oud- en Nieuw Gastel ook Ossendrecht waar te nemen. Stank voor dank, want Rossou viel na de gemeentelijke herindeling van 1997 als burgemeester voor Halderberge buiten de boot. Dinsdag overleed de Gastelaar op 78-jarige leeftijd.

Het was dringen geblazen toen bij de samenvoeging van Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel drie burgemeesters met ambities klaar stonden voor een de ambtsketen van de fusiegemeente.  Rossou werd het niet. Naar eigen zeggen niet omwille van zijn kwaliteiten, maar omdat minister Dijkstal de partijen uit het paarse kabinet (VVD en PvdA) voorrang gaf boven de vele CDA-ers. 

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de toen pas 57-jarige . Die hele herindeling zinde Rossou toch al niet. De samenvoeging van zijn gemeente met Oudenbosch en Hoeven had allerminst zijn voorkeur. ,,Net als voor 93 procent van de Gastelaren hoefde de herindeling voor mij niet en als die er toch zou komen, was er een voorkeur voor samenvoeging met Roosendaal. Ik snap nog steeds niet dat die gemeente zich daar niet harder voor heeft gemaakt. Dan was er geen getouwtrek om Borchwerf II en was de suikerfabriek bij Roosendaal gekomen.”

Hij solliciteerde op andere posten, het werd een waarnemerschap. Eerst in het Limburgse Thorn, daarna in Waalre. Tot zijn 64e verjaardag pendelde hij vanuit Oud Gastel naar Oost-Brabant. Daar lagen ook zijn roots. Vanuit het bedrijfsleven kwam hij eind jaren zeventig in de gemeenteraad van zijn geboortestad Vught. De Christen-democraat kreeg de smaak te pakken, werd snel wethouder en zijn eerste sollicitatie als burgemeester pakte wél goed uit. In 1986 werd Rossou aangesteld als - naar later bleek - laatste burgemeester van Oud- en Nieuw Gastel.

Rossou kon zijn ei kwijt in sporten: fietsen, hardlopen, golf. Het verleden liet hij rusten. Naarmate hij ouder werd, schroefde hij het tempo van leven terug, maar nevenfuncties zoals de Elisabethsvereniging bleef hij tot zijn dood vervullen.