Volledig scherm
Schildersprojekt van Peet Quintus, in blauwe overall, voor 750 jaar roosendaal in wijkhuis kalsdonk. Foto Peter van Trijen / pix4profs © peter van trijen/pix4profs

Kunstwerk verbindt de Roosendalers, cadeau voor de 750-jarige stad

ROOSENDAAL - Het grote kunstwerk van Roosendaal 750 jaar nadert zijn voltooiing. Mede dankzij de workshop voor wijkbewoners die Peet Quintus deze week gaf in buurtcentrum Kalsdonk.

Vol enthousiasme leefden ruim twintig enthousiaste wijkbewoners zich schilderend uit op een canvasdoek van 20 centimeter bij 20 centimeter. De schilderijtjes worden toegevoegd aan één harmonieus kunstwerk dat bestaat uit 750 individuele schilderwerkjes.

Onder de schilderende wijkbewoners bevonden zich alleenstaanden, ouderen en allochtonen.

Velen hadden nog nooit een penseel gehanteerd. De 47-jarige Funda Baysiz, die als jong meisje uit Turkije naar Nederland kwam, schilderde een rozenstruik met een vogelnestje waar een vogeltje naar toe vloog: ,,Die vogel ben ik'', verklaarde ze. ,,Het nestje is mijn huis in Nederland waar ik me erg thuis voel.''

De 85-jarige Joop Overmars schilderde flatgebouw De Zwaan waar hij sinds tien jaar met plezier woont: ,,Mijn eerste kunstwerkje. Ik heb wel eens een kozijn geschilderd, maar dit is andere koek.'' Zoals bij vorige workshops waarmee Peet al een kleine 600 schilderijtjes heeft verzameld, stond ook deze workshop weer in het teken van gezelligheid en verbinding.

750 Roosendalers

Het idee om door 750 verschillende Roosendalers één groot schilderij te laten maken als cadeau voor de 750ste verjaardag van Roosendaal, komt van Quintus zelf. Een idee dat de Stichting Roosendaal 750 jaar enthousiast steunt en omarmt. ,,Ik beloofde een project voor iedereen, oud en jong, rijk en arm, ziek of gezond en ongeacht ras of culturele achtergrond'', legt Quintus de opzet van het schilderproject uit.

Quintus organiseerde in kader van het project sinds januari belangeloos workshops op de meest uiteenlopende plekken. De kunstenares ging aan de slag met groepen schoolkinderen, bejaarden, mensen met een beperking, ondernemers, mensen van het Goede Doelen Ontbijt, het stadsbestuur, de Stichting Carnaval, filmploeg Ersa, amateur-schilderclubjes en vele anderen. 

Kleuren

,,Omdat het een kunstwerk moet worden dat echt klopt, beperk ik de kleuren tot rood, oranje, geel, groen, blauw en paars'', vertelt Quintus. ,,De kleuren mogen niet worden gemengd. Verder mag iedereen zich vrij uitleven en een eigen visie geven op Roosendaal. Sommigen schilderen een afbeelding van een markant gebouw, anderen tekenen een eenvoudig hartje, een roos of iets wat met de gezinssituatie te maken heeft. De een schildert abstract en de ander weer realistisch. Het is een bonte mengeling van schilderijtjes die een afspiegeling zijn van wat leeft in Roosendaal. Door de vooraf bepaalde kleuren vormen de schilderijtjes toch één groot geheel.''

De kunstenares legt uit dat door het presenteren van 750 individuele werkjes als één geheel het kunstwerk de diversiteit en verbondenheid van Roosendalers symboliseert.

Het kunstwerk krijgt straks een blijvende plaats in winkelcentrum De Roselaar. ,,De schilderijtjes worden willekeurig tot één geheel gebracht'', belooft Quintus. De onthulling is in het najaar.

Volledig scherm
In wijkhuis Kalsdonk leven de bewoners zich uit met verf. Achterin, in blauwe overall, Peet Quintus. © peter van trijen/pix4profs
  1. Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjesavond ooit’

    Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjes­avond ooit’

    OUDENBOSCH - Minder dan een maand geleden las u in deze krant voor het eerst over alleenstaande moeder Malissa uit Oudenbosch, in een artikel over Sinterklaas en armoede. Zij vertelde toen dat ze geen idee had hoe ze cadeautjes kon regelen voor haar twee jonge dochters. Maar gisteren beleefden die meiden juist 'hun leukste Sinterklaas ooit', zegt Malissa de ochtend na pakjesavond. Dankzij de lezers van deze krant.