Volledig scherm
Beeldend kunstenaar Benjamin Scheltema toont een van zijn kleurrijke werken in zijn atelier in Roosendaal. © Wilem Jongeneelen

Kunstuitleen Artotheek18 verkast naar Parrotia in Roosendaal

ROOSENDAAL - De kogel is door de kerk: Kunstuitleen Artotheek18 verkast per 2 maart van winkelpand Biggelaar naar verzamel- en ontmoetingsgebouw Parrotia op de Markt. De verhuizing betekent dat de toch al zieltogende Biggelaar verder leeg loopt.

Bestuursvoorzitter Kees Vermeeren van de artotheek is in zijn nopjes met de nieuwe huisvesting. In Parrotia kan de kunstuitleen voorlopig gebruik maken van drie plekken: een ontvangstbalie direct achter koffiecorner De Huiskamer, een galerieruimte bij de gesloten ingang aan de parkzijde en een afsluitbare plek in het voormalige kantoor van Architecten Zone Zuid.

,,De zichtbaarheid van de artotheek wordt flink vergroot. Bovendien zit het aantal vrijwilligers weer in de lift, waardoor we straks elke middag open kunnen zijn. We merken dat de publieke belangstelling voor kunstuitleen weer aantrekt. Na een terugval stijgt ook het aantal leden weer. We zitten inmiddels op ruim 500'', aldus Vermeeren. De Roosendaalse artotheek is onderdeel van de Stichting Kunstuitleen West-Brabant. De stichting heeft ook een vestiging in de binnenstad van Bergen op Zoom.

Het vertrek uit de Biggelaar gaat 'in goed overleg', melden zowel Vermeeren als vastgoedeigenaar Willem Losecaat van de Biggelaar. ,,Ik snap het. De kunstuitleen heeft een publieke functie en komt beter tot zijn recht in Parrotia. Daar zit ook de bibliotheek.'' Dat de leegstand opnieuw toeneemt in het winkelgebouw aan de Raadhuisstraat is niet anders, aldus Losecaat die de moed niet opgeeft. ,,Ik moet nu de pijn nemen. Maar ik houd vertrouwen dat er weer een trekker komt naar de Biggelaar.'' De vastgoedeigenaar kondigde al eerder aan dat hij af wil van de kleine winkelunits in de gang richting het Tongerloplein.

Die staan inmiddels allemaal leeg en moeten omgevormd worden tot één grote commerciële ruimte. ,,Daar is potentie voor in Roosendaal. Ik merk dat het beter gaat met de binnenstad. In de Raadhuisstraat is optisch ook minder leegstand.'' Vorig jaar ging de versmarkt failliet in de benedenruimte van de Biggelaar. De versmarkt was voorzien als nieuwe trekker, maar maakte dat niet waar. Cosmeticawinkel Treets Store is inmiddels neergestreken in de (etalage)ruimte pal aan de Raadhuisstraat.

  1. Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaverbod’ nadat hij Roosendaalse nikabdraagster uit trein zet

    Conducteur aan schandpaal genageld door groep ‘Tegen Boerkaver­bod’ nadat hij Roosendaal­se nikabdraag­ster uit trein zet

    ROOSENDAAL - De 19-jarige nikabdraagster uit Roosendaal die maandag uit de trein dreigde te worden gezet heeft van de confrontatie een filmpje gemaakt en is op de Facebookpagina Tegen Boerkaverbod geplaatst. In het filmpje wordt de identiteit van de conducteur nadrukkelijk getoond. De NS vindt dit veel te ver gaan: ,,Onze mensen moeten met rust gelaten worden, ook op sociale media.”