Volledig scherm
Route van de Turf

Kunst op turfroute Roosendaal-Bergen op Zoom

ROOSENDAAL - Langs de Route van de Turf door West-Brabant komen tien kunstobjecten. De route is onderdeel van het landschapsproject De Zoom, een fietsverbinding tussen de vroegere turfhavens van Roosendaal en Bergen op Zoom, waarvoor de provincie 10,5 miljoen euro heeft uitgetrokken. 

Onderweg zijn er verbindingen met recreatieve plekken zoals landgoed Visdonk, Bergsche Heide en landgoed Lievensberg. Op sommige plekken zijn recreatieve poorten aangelegd; parkeerplaatsen met een informatiebord. 

Door het terugtrekken van de eigenaar van Landgoed Wouwse Plantage leek het er op dat in dit dorp geen recreatieve poort zou komen, maar op initiatief van de gemeente Roosendaal wordt hier toch in voorzien. ,,Deze komt bij de ingang van het dorp, bij bistro Douwe Schuur. Van daaruit kun je aansluiten op het netwerk van wandelpaden rondom het landgoed'', legt wethouder Toine Theunis uit. 

In Roosendaal eindigt de Route van de Turf niet bij Visdonk, zoals eerder gepland was, maar bij Stadsoevers. Voor de tien kunstobjecten worden beeldend kunstenaars uitgenodigd. Hun sculpturen moeten de recreanten naar mooie plekken leiden, de werken moeten aansluiten bij de beleving van deze plekken. Volgens het voorstel  van Theunis aan de Roosendaalse gemeenteraad moet het landschap 'als het ware een museum worden'. De gekozen plekken worden vergeleken met de kamers in een museum. 

De gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom zijn met de provincie in overleg om de historische route met kunstwerken om de paar jaar extra aandacht te geven met een evenement, in welke vorm is niet bekend. Volgens Roosendaal zou volgend jaar de eerste editie kunnen zijn, als onderdeel van de viering van 750 jaar Roosendaal. Het totale project moet op 1 juli volgend jaar klaar zijn.

Volledig scherm
Een artist impression.