Tygo en ‘De Koningin van de GHB-scène van Sint Willebrord’ Junita. Zij woont twintig kilometer verderop.
Volledig scherm
Tygo en ‘De Koningin van de GHB-scène van Sint Willebrord’ Junita. Zij woont twintig kilometer verderop. © EO

Kritiek op EO-programma over drugs: ‘Waarom wordt de suggestie hooggehouden dat men in Sint Willebrord is’

SINT WILLEBRORD - Het beeld dat van Sint Willebrord wordt geschetst in het EO-programma Tygo in de GHB klopt van geen kant. Dat stelt Martijn van de Kasteele, die Sint Willebrord als dorpsmakelaar kent als geen ander. “Het is suggestief en hele delen zijn niet eens in Sint Willebrord opgenomen.”

Toen Van de Kasteele de reportage van acteur Tygo Gernandt maandagavond op televisie zag, geloofde hij zijn ogen niet. Hij nam daarom contact op met de makers. ,,Tygo ontmoet recreatieve GHB-gebruikers en Junita, die 28 is en al jarenlang ernstig verslaafd aan GHB. Hij loopt mee met wijkagent Fred van Opstal in Sint Willebrord, die het dorp ook wel ‘rolluikcity’ noemt.”

In de goedbekeken uitzending zelf wordt ook vaak naar het kerkdorp in Rucphen verwezen. Bijvoorbeeld in de intro. ,,In West-Brabant schijnt het gebruik het grootst te zijn. Met name rond Sint Willebrord. Alleen al in dit kleine dorpje zijn er naar zeggen rond de tachtig zware gebruikers.” 

Koningin van de GHB-scène

Quote

Waarom loopt de wijkagent van Sint Willebrord in Zevenber­gen en waarom wordt de suggestie hooggehou­den dat men in Sint Willebrord is?

Martijn van de Kasteele, Makelaar in Sint Willebrord

Dan komt de drugsverslaafde Junita aan het woord. De Koningin van de GHB-scene van Sint Willebrord, noemt Gernandt haar. ,,Onzin. Junita woont niet eens in Sint Willebrord maar in Zevenbergen. Oorspronkelijk komt ze uit Goes. In haar huis in Zevenbergen wordt ze geïnterviewd”, aldus Van de Kasteele. ,,Vergelijk het zelf maar op Google Maps.” De EO zegt in een reactie dat ‘het niet betekent dat zij daar nu woont’. “Zij heeft daar gewoond en zit nog steeds in de scene van Sint Willebrord”, geeft een woordvoerder van de EO aan.

,,Waarom loopt de wijkagent van Sint Willebrord in Zevenbergen en waarom wordt de suggestie hooggehouden dat men in Sint Willebrord is?”, vraagt de makelaar zich af. ,,Er kan geen sprake zijn van foutieve montage. Immers weet Gernandt, net als de wijkagent, dat ze Junita twintig kilometer verderop hebben geïnterviewd. In de voice-over doet hij echter alsof dit achter één van de gefilmde deuren in Sint Willebrord is”, zegt de makelaar. “Er wordt nergens gezegd dat Tygo en de wijkagent naar Junita in Willebrord gaan, noch dat zij naar Zevenbergen gaan", reageert de woordvoerder van de EO. “Tijdens de aflevering wordt dit nergens expliciet vermeld, we noemen bewust niet overal expliciet waar we zijn.”

Rolluikcity

In de uitzending van maandagavond, de eerste in een reeks van vier reportages, laat Gernandt zien hoe stil het is in de straten van de ‘rolluikcity’. ,,Daarbij wordt dan niet vermeld dat er in de betreffende straat, de Dorpsstraat, werkzaamheden aan de gang waren. Plus het was midden in de zomervakantie. Natuurlijk is het dan opvallend rustig.” 

EO ziet geen reden om iets aan te passen in de resterende drie afleveringen.