Volledig scherm
luitenant-kolonel Marinus den Ouden, geboren in Oud Gastel

Koreagangers blijven bloedige slag herdenken in Roosendaal

ROOSENDAAL - De groep oud-Koreastrijders wordt met het jaar kleiner, maar dat weerhoudt de Vereniging van Oud Koreastrijders (VOKS) niet om de jaarlijkse Koreaherdenking in ere te houden. Op 12 februari 1951 ging het goed mis toen het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) onder leiding van de uit Oud Gastel afkomstige commandant Marinus den Ouden in een Chinese hinderlaag terecht kwam. De overste sneuvelde tezamen met zestien van zijn mannen onder wie dominee Tiemens.

Als 12 februari in het weekeinde valt, schuift de ceremonie een paar dagen op naar nu 14 februari Valentijnsdag. Bloemen werden dinsdag in de vorm van kransen gelegd bij het monument op de Engelbrecht van Nassaukazerne van het Korps Commandotroepen, waar veel Koreagangers opgeleid waren. Gebroederlijk hangen de vlaggen van de Republiek Korea en van Nederland naast elkaar op de appelplaats.

De ambassadeur van Zuid-Korea Jonghyun Choe spreekt de ongeveer veertig aanwezigen toe. Zijn dank aan de Nederlandse inzet is 66 jaar na dato onverminderd groot.

Onder een stralend zonnetje leggen burgemeesters Jacques Niederer van Roosendaal en Jobke Vonk-Vedder van Halderberge een krans. De buurgemeente is bij de plechtigheid betrokken vanwege commandant Den Ouden, die postuum in de jaren vijftig vorige eeuw nog de militaire Willemsorde ontving. Zo mooi het weer is vandaag, zo bar de omstandigheden destijds. Dat blijkt als het tiental oud-strijders na het ceremonieel bijeen komen in de mess voor een goede borrel. Aarzelend komen de verhalen weer los, van zware gevechten in de sneeuw en bittere Koreaanse winters.

,,We gingen er hen met de gedachte dat Korea een subtropisch klimaat kende. Niemand had een trui bij zich.'' zegt één van de mannen. Zijn naam hoeft er niet bij. ,,Ik was gewoon één van de gelukkigen, die het na vertellen.''

Voor deelname aan het Regiment van Heutz in de strijd tegen de communisten waren in 1950 liefst 16.000 gegadigden. Daarvan zijn er 4317 aangenomen en uitgezonden.

Uiteindelijk waren er bij het NDVN 163 doden te betreuren.