Korea-veteranen herdenken gevallen kameraden bij KCT in Roosendaal
videoROOSENDAAL - Met zeventien waren ze nog donderdag. Steeds kleiner wordt het kringetje kranige veteranen dat op de commandokazerne in Roosendaal de jaarlijkse herdenking bijwoont van de 123 Nederlandse militairen die sneuvelden in de Koreaanse Oorlog. ,,Maar we hangen aan elkaar, een echte vriendenclub", zegt Thom Hazeleger (88).
De herinneringen aan de bloedige strijd begin jaren vijftig zijn nog springlevend. Aan vrieskou tot min 35, aan gevallen kameraden. ,,En aan Dimphy uit Roosendaal, daar had ik toen verkering mee", grijnst de nog krasse Hazeleger uit Nunspeet. ,,Ik ontmoette haar in 1951, hier bij het KMT waar ze hielp. In Korea droeg ik een petje met haar naam erop. Maar haar achternaam weet ik niet meer, hoor."
Hazeleger is nog fit. ,,Ik mag niet klagen, maar ik ben weduwnaar, dus soms wel eenzaam. Dus ben ik graag bij deze reünie, al is er van mijn club nog maar eentje over." De gruwelen van de oorlog staan hem nog helder voor de geest. Of hij doodsangsten heeft uitgestaan? ,,Ja, maar daar praat ik nooit over."
Op de appelplaats verzamelen de veteranen zich met familie en genodigden voor de ceremonie. Sommigen nog fier rechtop, anderen met ondersteuning. ,,Ooit stonden we hier met ruim honderd man", weet Leo Schreuders van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOKS), wiens vader in Korea diende.
Maandag 12 februari was het 65 jaar geleden dat Noord- en Zuid-Korea een wapenstilstand sloten. Enkele veteranen, onder wie VOKS-voorzitter Piet Gommers, zijn net terug uit Zuid-Korea, waar ze met premier Rutte een herdenking bijwoonden bij het Nederlandse oorlogsmonument in Hoengsong.
Commandant Den Ouden
Of ik doodsangsten heb uitgestaan? Ja, maar daar praat ik nooit over
Daar sneuvelde in februari 1951 luitenant-kolonel Marinus den Ouden uit Oud Gastel, commandant van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) dat het zuiden steunde tegen Noord-Koreaanse en Chinese troepen. Echter, slechts weinigen weten van het Nederlandse bloed dat daar vloeide.
,,Zelf ontdekte ik ook pas later dat de boezemvriend van mijn vader getrouwd was met de weduwe Den Ouden. Tante Elly voor ons. Ze liet ons zijn Willemsorde zien", vertelt Bernard Mullers, die met het comité 'De Vergeten Oorlog' in 2017 een plaats voor de Korea-oorlog wist af te dwingen in het museum van Soesterberg.
Kolonel Jelte Groen van het Korps Commando Troepen (KCT) in Roosendaal kent de historie. ,,Wij zijn trots dat wij u weer mogen ontvangen voor deze herdenking. Wellicht is er, kijkend naar de Olympische Spelen, zelfs hoop op echte vrede", wijst hij op de gezamenlijke Noord- en Zuid-Koreaanse ploeg in Pyeongchang.
Kolonel Sun-Ku Lee, militair attaché te Brussel en Yun Young Lee, ambassadeur van Zuid-Korea in Nederland, glimlachen zwijgzaam. ,,Wij zijn dankbaar dat u onze democratie verdedigd heeft tegen het noorden", spreekt de ambassadeur de veteranen toe. ,,Wij zullen u nooit vergeten."
Onder de aanwezigen zijn twee mannen die de Slag bij Hoengsong overleefden: Frits van Mourik (90) en Tonny de Lange (91), die een herdenkingsmedaille krijgt van de ambassadeur. Die legt daarna een krans bij het Korea-monument, evenals de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer en zijn Halderbergse collega Jobke Vonk-Vedder.
Een voor een lopen de veteranen langs de kransen. Groeten, draaien, marcheren, ze blijken het niet verleerd. Maar het is waterkoud en binnen wacht de koffie. Of een borrel. ,,Vieuxtje met Sprite graag", bestelt Hazeleger. Twee jaar terug was hij nog in Zuid-Korea. ,,Vooral ouderen zijn je zo dankbaar. Anders hadden zij nu geleefd zoals in het noorden."
Verkeerde kant
De Lange wordt gefeliciteerd met zijn medaille - 'Tuurlijk ben ik daar trots op' - en krijgt een boek voorgehouden met zijn foto als jonge soldaat. ,,Oh, en dat is Jansen uit Roosendaal", kijkt Hazeleger mee. ,,Die liep de verkeerde kant op toen we terug moesten trekken."
Ook De Lange, die Den Ouden als commandant meemaakte, zag veel ellende, maar vertelt geen details. ,,Die zitten nog in het koppie." Relativerend: ,,Ach, in '44-'45 liep ik hier tot aan mijn knieën in de sneeuw, dat was in Korea hetzelfde."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schaakspel wint aan populariteit in coronatijd
ROOSENDAAL - Ruim honderd leerlingen van basisscholen uit Etten-Leur, Woensdrecht en Roosendaal hebben woensdag meegedaan aan een schoolschaaktoernooi in de aula van het Jan Tinbergen College in Roosendaal.Roosendaal -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMTweede klasse C
Rood-Wit pakt met tweede zege laatste strohalm: ‘Eindelijk loon naar werken’
Rood-Wit klopte gisteren voor de tweede keer dit seizoen Virtus, dit keer werd met 4-3 aan het langste eind getrokken. Gastel (0-2 winst op Beek Vooruit), JEKA (1-1 bij Cluzona) en Victoria'03 (2-1 verlies bij Roosendaal) lijken in de slotfase van de competitie te moeten strijden om de laatste nacompetitieplaats te ontlopen.Roosendaal -
Lezersbrief
Brabantse vlag met rood vlak bovenaan de mast
Wekelijks krijgt onze redactie meerdere lezersbrieven binnen. Hieronder een selectie van de in de afgelopen week ingestuurde lezersbrieven. Deze week over de Brabantse vlag, woningbouw in Breda, opwarming van de aarde en het nieuwe pensioenstelsel.Oud Gastel
-
PREMIUM
Werkgroep N640 vreest dagelijks 2000 auto’s extra door nieuwe woonwijk Etten-Leur
HOEVEN - Rijden er straks dagelijks honderden of zelfs duizenden extra auto’s over de N640 door Hoeven na de bouw van nieuwe woonwijk Haansberg in Etten-Leur? De Hoevense werkgroep N640 vreest voor het laatste.Hoeven -
-
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
Volkstoneel Heerle moest bokkensprongen maken
HEERLE - Het Volkstoneel uit Heerle studeerde in 2019 niet alleen het blijspel Bokkesprongen van D.J. Eggengoor in, maar moest zelf ook bokkensprongen maken om het dit jaar inderdaad tot uitvoering te brengen. Op 31 maart en 1 april is het zover.Heerle
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer