Melkveehouderij Van Kalmthout in Rucphen vormt in mei het decor voor Eldorado.
Volledig scherm
Melkveehouderij Van Kalmthout in Rucphen vormt in mei het decor voor Eldorado. © Google Streetview / Google Maps

Koeien loeien mee met tweehonderd muzikanten in Rucphen

RUCPHEN - Als muziekgezelschappen in de gemeente Rucphen een groot concert geven gebeurt dat meestal in een van de kerken. Op 8, 9 en 10 mei vormt melkveehouderij Van Kalmthout aan de Vennestraat in Rucphen het decor voor de muziektheatervoorstelling Eldorado.

Er spelen ruim tweehonderd amateurmuzikanten uit de gemeente Rucphen mee. Het stuk wordt op vijf ‘buitenplaatsen’ in de provincie gebracht. Rucphen krijgt op 9 mei de première.

Boeren met problemen

Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie in 2020. Over de problemen van de boeren, over de leegstand en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk spelen de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid een rol. De voorstelling laat zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld en ondermijning ontstaat. 

Björn van der Doelen

Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Dit stuk is gecomponeerd door Bart van Dongen, geschreven door Wiske Sterringa en geregisseerd door Roel Swanenberg. Zanger Björn van der Doelen (oud-speler PSV), Bart Klever, Sarah Jonker, Ronald Jorritsma en Fay Verberk spelen als acteurs mee. De voorstelling wordt muzikaal ondersteund door Hans Sparla.

In de gemeente Rucphen worden grote concerten vaak in een kerk gegeven. Zoals hier het kerstconcert van Zanggroep Schijf en muziekvereniging KNA in de Sint Martinuskerk in 2013.
Volledig scherm
In de gemeente Rucphen worden grote concerten vaak in een kerk gegeven. Zoals hier het kerstconcert van Zanggroep Schijf en muziekvereniging KNA in de Sint Martinuskerk in 2013. © peter van trijen/het fotoburo

Daarnaast speelt een gezelschap van tweehonderd muzikanten en zangers uit de gemeente Rucphen een grote rol in dit stuk. Allemaal mensen uit harmonieën, fanfares en koren. In de gemeente Rucphen worden ze geleverd door Sprundel Vocaal, muziekvereniging Kunst Na Arbeid, Harmonie Nederland en Oranje, accordeonvereniging Sempre Crescendo en fanfare De Eendracht. 

Jazz, soul en fusion

Voor de gemeente Rucphen heeft componist en gitarist Yuri Rhodenborgh een hoorspel van het stuk gemaakt. Rhodenborgh is een Rotterdamse gitarist en speelt jazz, soul, pop, rock, hiphop en fusion. Hij studeerde jazzgitaar aan het conservatorium in Tilburg. Het hoorspel is als podcast te beluisteren op www.eldorado2020.nl. Op deze website zijn vanaf 19 maart ook de kaartjes te koop.