Brood daor zit wa in
Volledig scherm
Brood daor zit wa in © Mariëtte den Engelse

Kinderoptocht in Rucphen, daor zit wa in

RUCPHEN - De ‘oudjes’ zitten er om half twee al helemaal klaar voor, eerste rang, achter glas bij woonzorgcentrum Kerkakkers. De kinderoptocht trekt pal aan hen voorbij. 

De ouderen in woonzorgcentrum De Kerkakkers zien de kinderoptocht aan zich voorbij trekken
Volledig scherm
De ouderen in woonzorgcentrum De Kerkakkers zien de kinderoptocht aan zich voorbij trekken © Mariëtte den Engelse

Het duurt dan nog even voor de optocht begint, maar het geduld wordt rijkelijk beloond. De kinderen hebben hun uiterste best gedaan om iets met het motto te doen. Zo zijn er jongens en meisjes verpakt als Bueno kindersurprises want ‘Daor zit wa in'.  Een groep meisjes loopt met roze dikke buiken rond waar handjes en voetjes uitsteken.  Er zit overduidelijk wat in, maar is het nu een jongen of een meisje?  

Bueno kindersurprises, daor zit wa in
Volledig scherm
Bueno kindersurprises, daor zit wa in © Mariëtte den Engelse

Abracadabra simsalabim

En onder het motto Brood daor zit wa in delen jonge bakkers muffins uit aan het publiek. Goochelaars in de dop toveren met de leus ‘abracadabra simsalabim, daor zit wa in’ een konijn in een doos om tot Kraai.

Een waterig zonnetje schijnt en op een kleine regenbui na hebben de kinderen niets te klagen over het weer. Dat was zondag wel anders toen door harde windstoten de grote optocht in het Kraaierijk werd afgeblazen. Om de pijn iets te verzachten mogen de volwassen loopgroepen meedoen met de kinderoptocht. 

Een levende dating app loopt mee in de optocht.
Volledig scherm
Een levende dating app loopt mee in de optocht. © Mariëtte den Engelse

Enkele loopgroepen doen mee met kinderoptocht

Gekleurde Kraaikes
Volledig scherm
Gekleurde Kraaikes © Mariëtte den Engelse

Enkelen geven daar gehoor aan en interpreteren het motto op geheel eigen wijze. Zo loopt er een datingapp mee in de stoet. Mensen uit het publiek mogen de levende personen achter het geknutselde mobiele scherm naar links of naar rechts swipen. Tot dat er een klik is. ,,We hebben een match, en ja daor zit echt wa in.”  

Brandweerman Tygo
Volledig scherm
Brandweerman Tygo © Mariëtte den Engelse
De jeugdraad voert de leutstoet aan
Volledig scherm
De jeugdraad voert de leutstoet aan © Mariëtte den Engelse

Een kleine brandweerman zit in zijn zelfgemaakt brandweerauto en weer anderen kruipen als gekleurde Kraaikes uit het ei.  De leutstoet wordt aangevoerd door de jeugdraad die zich hossend op de wagen opperbest vermaakt. 

Aan het eind van de route staan nog vier wagens opgesteld die eigenlijk zondag hadden willen rijden. Zo kon het publiek er toch nog van genieten, want de optocht van Kraaierijk wordt niet op een andere datum ingehaald. Dat doen ze wel in Sint Willebrord. De grote optocht voor Heikneuterslaand staat nu gepland voor 28 maart.

Een van de grote wagens die in de afgelaste  optocht van zondag mee had willen rijden.
Volledig scherm
Een van de grote wagens die in de afgelaste optocht van zondag mee had willen rijden. © Mariëtte den Engelse