Volledig scherm
kijkdoosjes organiseren voor de 22ste keer moederkusbal in stampersgat. Foto peter van trijen

Kijkdozen steken 22e Moederkusbal in elkaar in Stampersgat

STAMPERSGAT - Voor de mannelijke helft van Stampersgat is de woensdag voor carnaval een dag van aanpoten. Ze zullen zelf moeten koken en de was en strijk blijft ook liggen. De vrouwen van Meekrapdurp zijn die dag in de ban van het Moederkusbal, uitgegroeid tot één van de grotere bals in het dorp waar carnaval al een 65-jarige traditie is.

Die pensioenleeftijd is geen carnavalesk jubileum, maar het 22e Moederkusbal is dat wel. Reden voor de Kijkdozen, die acht jaar geleden de organisatie overnamen, om op woensdag 22 februari groots uit te pakken op het bal wat in dé uitgaanstempel van weleer, Zaal Geerts, gevierd wordt.

Achter de Kijkdozen gaan de dames Sophia en Dian van Merrienboer, Marliek Reuvers en Nancy Franken schuil. ,,We deden in 2002 een keer mee aan het liedjesfestival. En van het één komt het ander. Dan weer zaten we in de optocht en voor elk bal bedachten we steeds andere uitdossingen. Vooral voor het Moederkusbal was niks ons te dol. Zo rolden we er vanzelf in'', aldus Sophia.

Moederkusbal
Het eerste Moederkusbal was nog in het café boven aan de dijk. Cor Embregts trok namens wijkvereniging Markiezaat de kar. De kroeg puilde uit met Stampersgatse moedertjes en Johan Vermolen mocht in de huid van Corry Konings als enige man optreden.

Een jaar later verhuisde het bal al naar de grote zaal Geerts. Aan de kassa wordt streng gefouilleerd op de sexe. Marliek: ,,We hebben menig verklede man aan de deur gehad, allemaal vielen ze door de mand''

Kijkdozen
De Kijkdozen hebben hun witte outfit al klaar. Ze weten van de vele vrouwen, die het bal bezoeken dat ze al maanden met naald en draad in de weer zijn voor het juiste carnavalspak. ,,We sluiten meestal niet aan bij het motto van de Meekrap, maar bedenken zelf een thema'', laat Nancy weten, ,,Dat maken we dan op de elf-elfviering bekend, zodat iedereen aan de slag kan.''

Wat het Moederkusbal bijzonder maakt is volgens het kwartet de komst van zo'n 150 vrouwen, die vanaf het begin de dansvloer innemen en er niet meer afkomen.

,,Bij mannen hoef je zoiets niet te proberen, die blijven liefst aan de bar hangen.'' Op de 22e van de 2e maand het 22e bal, dat zijn veel tweetjes.

Moederkusbal begint om 20.30 uur. Iedere vrouw van boven de 16 jaar is welkom.