Volledig scherm
Bewoners Roosendaalse Westrand zitten klaar voor hoorzitting mestfabriek. Foto Franka van der Rijt

'Kies dus voor de Roosendaalse burgers, niet voor de stront uit Oost-Brabant'

ROOSENDAAL - Voor Roosendalers die zich zorgen maken over de geplande fabriek van Biomineralen BV vlakbij de Westrand, was het een hete avond. Bij de hoorzitting in het oude Raadhuis op de Markt hadden zij de mogelijkheid hun bezwaren tegen de mestfabriek toe te lichten. Dat leidde tot verhitte betogen, waarbij de emotie niet geschuwd werd.

“Want”, redeneerde John Knappers, “sinds Trump weten we dat emoties wel degelijk ook argumenten zijn.” Knappers was een van de felste sprekers. Van geurwaardes waaraan de fabriek al dan niet zou gaan voldoen, wilde hij niets weten (“stank is voor iedereen anders, met dat soort rapporten veeg ik mijn reet af”), en hij was zo teleurgesteld in de hele procedure, dat hij ‘een motie van wantrouwen’ tegen ‘het hele Roosendaalse bestuur’ wilde indienen.

'Het blijft stinken'
​Ook Will Vermeulen, van de Werkgroep Biomineralen, sprak bevlogen over wat de Westrand volgens hem te wachten staat. “Als die fabriek straks aan alle normen voldoet, is dat juist onze grootste angst”, concludeerde hij na bezoeken aan Oost-Brabant, waar volgens hem vergelijkbare fabrieken staan. “Want hoe goed ze zich ook aan de norm houden, het blijft stinken. Ik wil buiten kunnen blijven zitten.” Ook wees hij op de risico’s voor de gezondheid, die niemand volgens hem echt kent. “Kies dus voor de Roosendaalse burgers, niet voor de stront uit Oost-Brabant”. Vanuit de aardig gevulde burgerzaal, onder de raadszaal, klonk geregeld luid applaus.

Als het aan Rob Smits (Buurtvereniging Holterberg Wildenhoek) had gelegen, was zijn betoog overigens niet alleen figuurlijk vlammend geweest. Hij maakt zich zorgen om het explosiegevaar van droogmest, dat volgens hem ‘net als het vuurwerk in Enschede’ een hele woonwijk zou kunnen wegvagen. Hij wilde dat demonstreren met een scheikundig proefje in de raadszaal, waarbij hij een eierdopje mest wilde laten ontbranden. “Maar wat denkt u? Dat mocht niet omdat ze bang waren dat het hele gebouw zou afbranden. U kent de gevaren dus toch! Mijn advies is dus: doe dit niet. Iedereen zal er spijt van krijgen.”

Donderdag vergadert de raad nog over een motie, die het college opdraagt geen milieuvergunning voor de mestfabriek te verstrekken. Het College verwacht volgende week dinsdag met een besluit te komen.>

Volg hieronder de zitting via de tweets van BN DeStem

Tweets door @BNDeStemRdaal

Volledig scherm
In de zaal onder de vergaderzaal volgen 20 à 30 toeschouwers de zitting volgens een livestream Foto Freek Verhulst
Volledig scherm
In de zaal onder de vergaderzaal volgen 20 à 30 toeschouwers de zitting volgens een livestream Foto Freek Verhulst
Volledig scherm
Directeur Burghout (rechts) van de Mestkorrelfabriek luistert naar het betoog van Wil Vermeulen. Foto Freek Verhulst
Volledig scherm
De afvalverbrander Suez/Sita. Op terrein linksboven is biomineralenfabriek gepland.
  1. Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal
    Play

    Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal

    Actrice en ambassadrice Angela Schijf van stichting Het Vergeten Kind opende maandagmiddag de fonkelnieuwe ontspanningstuin van jeugdzorginstelling Juzt De Driekant in Roosendaal. De Lions Club heeft met tal van acties 30.000 euro op gehaald voor de realisatie van de tuin. De stenen tuin is veranderd in een plek waar kinderen uit de instelling kunnen spelen, maar ook rustig kunnen zitten en kletsen. Schijf, die donderdag nog de Zilveren Televizier-Ster Actrice voor haar rol in Flikken Maastricht won, probeerde alles gelijk uit met de kinderen.