Een Madurodam-achtig 'winterwonderland'.
Volledig scherm
Een Madurodam-achtig 'winterwonderland'. © Hayte Hugo

Kerststallentocht Kruisland: 'De gastvrijheid is geweldig, je bent overal welkom'

KRUISLAND - Dansende kinderen in een versierde garage, mannen die in een schuur blaasmuziek spelen, werknemers van de Coop die een ballenspel organiseren. Heel Kruisland stond zaterdagavond in het teken van Kerst voor de jaarlijkse Kerststallentocht. 

Op zeventien plekken verspreid over het dorp waren presentaties, spellen en natuurlijk kerststallen te zien en te spelen. De start van de tocht is museum De Holle Roffel, ook de organiserende partij achter het evenement. "Elk dorp heeft wel iets aparts met Kerstmis", zegt Dami Koevoets van het museum. "De ene heeft een Kerstmannenloop, wij hebben de tocht."

Plattegrond

Bij het museum krijgt iedere deelnemer een plattegrond van het dorp en een route die gevolgd kan worden, waardoor je alle locaties te zien krijgt. Niet alleen de supermarkt heeft de deuren geopend voor de avond, ook bijvoorbeeld in de kerk, basisschool en peuterspeelzaal zijn mensen welkom om de kerstsfeer mee te maken.

Ook bij sommige huizen kunnen de deelnemers over de vloer, misschien wel het meest opvallende is bij de familie Kriesels. In een hoek van de woonkamer staat namelijk een grote tafel met een Madurodam-achtige 'winterwonderland'. Een treintje rijdt langs het dorp en door een tunnel, de kabelbaan brengt skiërs naar de top van de berg, overal staan huisjes met lampjes en bewegende delen. Je staat er met verbazing naar te kijken als je het voor het eerst ziet.

Lees verder na de foto

Peter Kriesels naast zijn Madurodam-achtige 'winterwonderland'.
Volledig scherm
Peter Kriesels naast zijn Madurodam-achtige 'winterwonderland'. © Hayte Hugo

Vissen

"Een ander die gaat vissen, hé", zegt bouwer Peter Kriesels over zijn bijzondere hobby. Vijf weken lang, in totaal honderd uur kostte het hem om het gevaarte overeind te krijgen. "Eerst was het alleen voor mezelf, vrienden en familie, maar toen steeds meer mensen zeiden dat het te mooi was om alleen voor hier te houden, gooiden we maar de deuren open tijdens de Kerststallentocht."

Een straatje verder in basisschool De Zonneberg zijn leraren en vrijwilligers bezig met een bingo. Marianne Leijdekkers uit Roosendaal staat met een Glühwein in haar hand, verderop zitten haar kleinkinderen op de bank te spelen. "Ik kom hier nou zo'n zeven jaar, het mooiste van de tocht is de sfeer, hoe alles hier is opgezet. Maar de gastvrijheid is ook geweldig, er zijn mensen hier die jou helemaal niet kennen, toch ben je overal welkom."

Volgens Koevoets was het een 'hartstikke gezellige avond', alleen waren er wel iets minder mensen dan vorig jaar. "We hadden er nu 320, zo'n honderd minder dan de afgelopen keer. We hadden er liever meer natuurlijk, maar het is niet zo dat het meteen een teleurstelling is."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement