Volledig scherm
Mohamed Amezian. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Kerstboodschap van Mohamed Amezian: 'Redelijkheid overwint altijd'

KERSTBIJLAGE West-Brabanders met een boodschap staan zaterdag centraal in de kerstspecial van BN DeStem. Bekende en onbekende streekgenoten laten zich zien en spreken zich uit. Wie zegt: leven is meer dan overleven? Wie vindt: je huid is een lege pagina?

Mohamed Amezian (57), moskeevoorzitter, Roosendaal

,,Mijn missie in dit land is niet om anderen te veranderen, maar mijzelf. Ik ben een Berber, kom uit een andere cultuur. Als ik zelf moeite doe om te veranderen, zal de maatschappij ook veranderen. De Koran zegt: God gaat jou niet veranderen als jezelf niet verandert.

Taal als wapen

Taal is een wapen; je kunt er mee aanvallen en verdedigen. Ze heeft ons verder gebracht, maar is ook gevaarlijk. Je kunt iemand met eén woord kwetsen. Als je van romans houdt, kun jij iets heel anders lezen dan ik. Ieder individu is anders. Sommige mensen gebruiken taal op een kwaadaardige manier. Dat doen extremisten.

Het is makkelijk om dingen te breken, moeilijk om een klein ding te bouwen. Mijn geloof heeft me altijd geholpen. Het is een steun in de rug. Zelfs atheïsten geloven ergens in. Er ís wel iets, dat merk je in zwakke momenten. Als je je eenzaam voelt. Ik kan dat niet concreter maken dan dit: je voelt dan dat je mens bent.

Openheid

Ik heb een open opvoeding gekregen. Een geloof opleggen is fout. Dan gaat het mis. Ik heb er geen moeite mee als mensen iets anders geloven dan wij. Zo ontstaat evenwicht. Een leraar, zelf atheïst, zei ooit tegen me: als alles gelijk is, wordt het saai.

Toen ik moskeevoorzitter werd, heb ik voor openheid geijverd. Als we iet willen doen, moeten we dat uitleggen met daden. Binnen de moskee hebben we vier generaties. Daarvan leer ik zo veel, dingen die je niet op school kunt leren.

Verschillen

Ook binnen een geloof zijn verschillen. Je moet voorzitter zijn van allen, met iedereen omgaan. Dat heeft me rijker gemaakt, in kennis en als mens. Ik laat nu meer ruimte voor de mening van anderen. Soms vergen oplossingen een lange adem. Maar redelijkheid overwint altijd.

We móeten met elkaar communiceren. Wanneer je stappen zet om elkaar te treffen komt er zeker een moment dat we elkaar zullen begrijpen. Ook in dit land. En dat zeg ik als iemand die tot z’n 25ste in Marokko leefde. Ben ik weer in dat land geweest, en kom ik hier vanuit België de grens weer over, dan zeg ik: ik ben thuis.’’

Lees hier alle boodschappen uit de kerstbijlage.