Volledig scherm
Welberg - 22/03/17 - Cees-Jan Kooijmans wil zijn bier introduceren als Brabantse Wal bier

Kees-Jan Kooijmans: een heer van Oranje

WELBERG - Op termijn moet het bier in de gemeente Steenbergen zelf worden gebrouwen, net als Het Wit Kruis dat al langer bij horecazaken in de regio verkrijgbaar is. Met de vier bieren van Heer van Oranje mikt de in Welberg woonachtige Kees-Jan Kooijmans in het hele land op een leuke marktpositie, met name in het hogere segment van restaurants en andere eetgelegenheden. 

De eerste exportorders zijn zelfs al geplaatst, tot in Australië toe. ,,Nederlandse expats voor wie Heer van Oranje nostalgisch klinkt.'' Onder de vlag van het ondertussen wettelijk deponeerde merk worden vier totaal verschillende soorten bier gebrouwen, van Weizen en Pale Ale tot India Pale Ale en Saison, een blond bier dat is gebaseerd op een Belgische klassieker uit de provincie Henegouwen. Kooijmans zit vol plannen met zijn biermerk. 

Brouwerij

Met de gemeente praat hij over een locatie voor een brouwerij, met meteen een proeflokaal erbij. Ook een veld vol hop hoort bij dat concept. ,,Het draait om beleving.'' Ooit begon hij als hobbybrouwer in zijn eigen schuur, met pakweg 40 liter bier per productieronde. Kooijmans combineerde die liefhebberij met zijn werk als financial director bij een internationaal opererend bedrijf in diervoederproducten. Over de hele wereld heeft hij gewerkt, ook nadat het in Rotterdam gevestigde bedrijf werd overgenomen door marktleider Cargill. 

Heer van Oranje

Met de kaap van vijftig jaar in zicht besloot Kooijmans dat het tijd was voor iets anders. Het resultaat: Heer van Oranje. ,,Toegankelijke en toch ook stijlvolle bieren, op basis van recepten uit mijn hobbytijd.'' Kooijmans investeerde eerst in een kleine brouwerij in de regio Utrecht, zodat daar professionele apparatuur kon worden aangeschaft. Door de toenemende volumes is hij, via een tussenstap in Rotterdam, bij een Limburgse brouwerij terecht gekomen. Het Wit Kruis, vernoemd naar een brouwerij die vroeger in Steenbergen was gevestigd, komt er vandaan. En nu ook Heer van Oranje. 

Trots

De liefde voor het bier brouwen zit diep. Trots schenkt Kooijmans een Heer van Oranje uit, in een speciaal ontworpen glas. Hij krijgt positieve signalen vanuit de gemeente over zijn plannen voor een streekbrouwerij. ,,Dat gaat goed komen, zeker weten.''