Volledig scherm
Vandalisme in kapel Zegge © Jeroen Stuve / MaRicMedia

Kapel Zegge na extreme kaarsenopstekerij tijdelijk dicht

ZEGGE - De Mariakapel van Zegge is ‘tijdelijk gesloten vanwege vandalisme’. Dat valt sinds kort te lezen op een briefje dat op de deur hangt. 

Volledig scherm
Lorenzo Zijlmans van café Kerkzicht belde maandagmiddag tegen vijven 112. De brandweer was er in een mum, zegt hij. © onbekend

Afgelopen maandag ontstond forse rookontwikkeling nadat extreem veel kaarsen waren aangestoken. ,,Eerder hadden we ook al een keer gemerkt dat er overal aangestoken kaarsen brandden, grote en kleine, op allerlei vreemde plaatsen neergezet", zegt pastoor Hans van Geel.

,,Maar maandagmiddag ontstond brand of in ieder geval heel veel rookontwikkeling. Daardoor werd een binnenmuur beschadigd en een kast met zilveren voorwerpen.”

Hoe groot de schade is, is nog niet precies bekend, zegt Van Geel. ,,Dat zoekt de verzekering nu uit. We  hebben donderdag aangifte gedaan bij de politie omdat we denken aan brandstichting. Op last van de verzekering is de kapel nu gesloten.”

,,De schade wordt geïnventariseerd en daarna moet de kapel worden schoongemaakt en de schade hersteld. Hoe lang dat gaat duren weten we niet, maar hij gaat absoluut weer open, want de kapel is belangrijk voor Zegge. De dinsdagavonddienst wordt voorlopig verplaatst naar de grote kerk tegenover het kapel.”

Volledig scherm
De Mariakapel van Zegge wordt drukbezocht door mensen uit de hele regio. Deze foto werd afgelopen mei gemaakt vanwege het begin van de Mariamaand. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Het parochiebestuur denkt na over eventuele maatregelen die de kapel in de toekomst zouden kunnen beschermen tegen vandalen. ,,Brandmelders bijvoorbeeld of misschien een bewakingscamera, maar daar zitten nogal wat juridische haken en ogen aan.”

‘Hopelijk meldt zich iemand’

Hans van Geel hoopt dat iemand zich meldt. ,,Je vraagt je toch af wat iemand beweegt om zo veel kaarsen op te steken. We mogen van geluk spreken dat het niet erger uitpakte. Dat is mede te danken aan het snelle handelen van café Kerkzicht.” 

Lorenzo Zijlmans van Kerkzicht alarmeerde 112 nadat hij maandagmiddag tegen vijven een penetrante rookgeur opsnoof. ,,Toen ik daarna de kapel binnenstapte was er niemand, ik zag niks, alleen maar dikke zwarte rook.”

Volledig scherm
Vandalisme in kapel Zegge © Jeroen Stuve / MaRicMedia
Volledig scherm
Vandalisme in kapel Zegge © Jeroen Stuve / MaRicMedia
Volledig scherm
Vandalisme in kapel Zegge © Jeroen Stuve / MaRicMedia
Volledig scherm
Sinds donderdag is de kapel in Zegge gesloten. Het parochiebestuur deed aangifte bij de politie en op last van de verzekering is de kapel dicht.
  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.