Volledig scherm
De afvalverbrander Suez/Sita. Op het terrein linksboven is de biomineralenfabriek gepland. © Archief BN DeStem

Kan vergunning biomineralenfabriek Roosendaal geweigerd worden? Bureau gaat onderzoek doen

ROOSENDAAL - Kan de vergunning voor een biomineralenfabriek geweigerd worden door de gemeente Roosendaal? Die vraag moet beantwoord worden door een onafhankelijk onderzoeksbureau naar de procedure voor het verlenen van deze vergunning. Dat bureau moet ook laten weten wat de juridische gevolgen zijn van een mogelijke weigering van de vergunning.

Ondanks deze handreiking van wethouder Cees Lok, wil de meerderheid van de gemeenteraad dat de vergunning voor de fabriek wordt geweigerd, Voor het afwijzen is er een grote meerderheid van de Roosendaalse Lijst, VVD, SP, D66 en VLP. Het onderzoek is voor hun onvoldoende, zij willen dat de fabriek er sowieso niet komt. Eigenlijk willen alle partijen dat de fabriek er niet komt, maar een aantal weet dat een weigering voor de rechtbank lastig te verdedigen is zonder een zorgvuldige onderbouwing.

Burgemeester Jacques Niederer gaf bij het begin van de vergadering aan dat de opdracht tot weigering een onmogelijke is voor het college van burgemeester en wethouders. ,,Deze opdracht is het is aanzetten tot een onrechtmatige daad en dat kun je van dit college niet verwachten’'', zei Niederer. De Roosendaalse gemeenteraad heeft eerder het bestemmingsplan gewijzigd waarmee zo’n fabriek er mag komen. Zeker als die voldoet aan alle mogelijke eisen. Met het laatste onderzoek van de GGD en MER-commissie is dit gebleken.

Lok heeft al een bureau gepolst voor het onderzoek: de Milieudienst Rijnmond DCMR. Dat die zeker drie maanden nodig heeft, nemen Lok en de gemeenteraad voor lief, daarmee wordt de datum van 21 februari niet gehaald, waarop de gemeente een besluit moet hebben genomen.

De tegenstanders zijn bereid de juridische gevolgen voor lief te nemen. ‘Niets gaat boven de gezondheid van onze inwoners’, was kort samengevat het grootste bezwaar.

Hun opponenten noemden het bezwaar van deze meerderheid 'politiek voor de bühne', omdat de gemeente meer dan waarschijnlijk door de rechter wordt teruggefloten als de vergunningaanvraag zonder goede redenen wordt afgewezen. Of die redenen er zijn, zal uit het onderzoek moeten blijken.

  1. Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal
    Play

    Angela Schijf voetbalt met jeugd in Roosendaal

    Actrice en ambassadrice Angela Schijf van stichting Het Vergeten Kind opende maandagmiddag de fonkelnieuwe ontspanningstuin van jeugdzorginstelling Juzt De Driekant in Roosendaal. De Lions Club heeft met tal van acties 30.000 euro op gehaald voor de realisatie van de tuin. De stenen tuin is veranderd in een plek waar kinderen uit de instelling kunnen spelen, maar ook rustig kunnen zitten en kletsen. Schijf, die donderdag nog de Zilveren Televizier-Ster Actrice voor haar rol in Flikken Maastricht won, probeerde alles gelijk uit met de kinderen.