Volledig scherm
PREMIUM
Na jarenlang trouwe dienst bij de politie kreeg de 51-jarige politieman John Luijsterburg uit Roosendaal de diagnose chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis(PTSS). Nu woont hij, samen met zijn vrouw Desiree en zijn hulphond Barry in de buurt van Murcia. Ver weg van alle stress en prikkels van Nederland. Vakantie? Niet volgens hem. 'Ik heb hier levenslang!' © John Lazaroms

John uit Roosendaal liep trauma's op tijdens zijn politiewerk: ‘Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang’

PTSSMURCIA - Daar zit je dan. In Zuid Spanje. Amper 51 jaar oud en door een chronische complexe posttraumatisch-stressstoornis genoodzaakt al je schepen achter je te verbranden. PTSS. De diagnose voelde voor Roosendaler John Luijsterburg als een bevrijding èn als een vonnis. Zijn ziektebeeld is zo heftig, dat alleen een prikkelvrije omgeving ver van alles dat hij ooit heeft gezien en meegemaakt het leven een beetje leefbaar maakt. “Sommige oud-collega’s zeggen smalend dat ik hier elke dag vakantie vier. Ik zou alles inleveren om weer gezond terug te kunnen. De realiteit? Genezen zal ik nooit. Ik heb levenslang.”

Hij is 24 jaar als hij bij de politie gaat. “Ik wilde vechten tegen onrecht.” Die mentaliteit kenmerkt veel politiemensen. Een groot gevoel voor goed en fout. Een enorm arbeidsethos. Altijd vooruit, nooit dat stapje terug. Het zal, zo zal later blijken, ook de achilleshiel van John Luijsterburg zijn.

De jonge Roosendaler start zijn carrière in 1991 in Rotterdam. In Groot IJsselmonde, later Barendrecht. “In West-Brabant waren geen vacatures. Dus werd het ‘de andere kant van de sloot’. Heftig? Nou ja, ik heb uiteindelijk in Brabant de meeste van mijn gediagnosticeerde trauma’s opgelopen. Bij mijn vorm van PTSS komen allerlei incidenten uit mijn verleden als een film regelmatig terug. Dissociaties noemen ze dat. Tijdens mijn behandeling hebben ze zes hoofdtrauma’s vastgesteld. Maar goed, daar zitten wel allerlei andere trauma’s aan vast. Je maakt zo ontzettend veel mee.”

  1. ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’
    PREMIUM

    ‘Kobus de Zigeuner was een echte gangster: iedereen was bang voor hem’

    ROOSENDAAL - Hij had nog wat jaren gevangenisstraf uit moeten zitten, maar mocht naar huis. Om daar de laatste dagen van zijn leven door te brengen. Kobus Lorsé, alias Kobus de Zigeuner, stierf niet zoals velen voorspelden tussen de gevangenismuren maar thuis, op woonwagenkamp De Kievit in Rotterdam-Beverwaard. Oud-rechercheurs treuren er niet om. ,,Hij was een echte gangster: meedogenloos’’, zeggen ze. ,,Hij was geen lieverdje’’, reageert Kobus’ oudste zoon Bertus. ,,Maar voor zijn kinderen en kleinkinderen was hij een goede man.’’