Kindermiddag voor jong en oud in Meekrapdurp. Met de jeugdige aanwas in de raad lijkt het wel goed te zitten.
Volledig scherm
Kindermiddag voor jong en oud in Meekrapdurp. Met de jeugdige aanwas in de raad lijkt het wel goed te zitten. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Jeugd voert de polonaise aan in Meekrapdurp: ‘Ze leren die grote mensen hoe ze moeten carnavallen’

STAMPERSGAT - Waar het in sommige kernen achter de bloemetjesgordijnen speuren is naar jonge aanwas, gaat de nieuwste generatie leutneuzen in Meekrapdurp voorop in het feestgedruis. Op de kindermiddag legden ze nog maar eens uit aan de volwassenen hoe dat nou moet; carnavallen.

Het is iets na 16.00 uur en de kindermiddag is ongeveer halverwege. Op de dansvloer in Zaal Unieke Werken loopt de gemiddelde leeftijd nog nét in de dubbele cijfers, vooral te danken aan die ene meneer, wiens leeftijdsgenoten vooral aan de bar te vinden zijn.

Luxepositie

,,De jeugd is hier behoorlijk fanatiek”, glimlacht Lesley Akkermans van carnavalsvereniging De Meekrap. ,,De kinderoptocht had zelfs al meer startnummers dan dat we inschrijvingen voor de grote optocht hadden.” Een luxepositie waar ze op veel plekken jaloers op zullen zijn. ,,Zeker. We vinden het jeugdcarnaval hier heel belangrijk. Zo stel je toch je eigen toekomst veilig, hè? Maar het is natuurlijk ook te danken aan de club fanatieke ouders. Want als die niet komen, komen de kinderen ook niet.”

En toegegeven; die fanatieke ouders lieten zich een dag eerder ook al van hun beste kant zien. Want hoewel de optocht niet doorging, was het in Zaal Unieke Werken de hele middag stampvol en gezellig met optredens van grote namen als Peter Selie en Johnny Purple, en de lokale helden van Trio Zandvrees.

Quote

Ze hebben vanmiddag de grote mensen even leren carnaval­len

Lesley Akkermans

Belangrijke les

Maar dat neemt niet weg dat ze nog wat op te steken hebben van de kleintjes. De jonge Meekrapstekertjes zagen eerst een poppenkast zoals het hoort, inclusief Jan Klaassen, maar daarna was het tijd voor een belangrijke les. ,,Ze hebben vanmiddag de grote mensen even leren carnavallen, en uitgelegd hoe ze moeten hossen op Snollebollekes. Daarna hebben we samen de Zevensprong gedaan, want dát konden die heren van de raad nog wel.” 

  1. Ondanks mooie weer is het rustig in natuurgebieden:  ‘Op een regenachtige zaterdag is het nog drukker’
    PREMIUM

    Ondanks mooie weer is het rustig in natuurge­bie­den: ‘Op een regenachti­ge zaterdag is het nog drukker’

    WEST-BRABANT Een hardloopster dribbelt even op haar plaats om een voetganger op gepaste afstand te laten passeren. Verderop houdt een wandelaarster met hond haar pas in om niet te dicht bij een andere voetganger te komen. Hou afstand. Die oproep is ontelbare keren herhaald, maar niet voor niets. Het besef lijkt ingedaald dat we alleen samen de strijd tegen het coronavirus kunnen winnen.