stockadr rechtbank rechter rechtspraak justitie rechtszaak vrouwe justitia uitspraak vonnis eis
Volledig scherm
stockadr rechtbank rechter rechtspraak justitie rechtszaak vrouwe justitia uitspraak vonnis eis © Thinkstock

Jaren cel geëist tegen Willebrorders na nieuwjaarsfeest met drugs en wapens

BREDA - Een feestje met nieuwjaar 2016 in Sint Willebrord. In de woning van de 40-jarige A.S. kwamen allerlei mensen van diverse pluimage samen. Er werd gedronken, speed gebruikt en er werd geschoten. Met echte wapens werd naar een oude tv geschoten. Tegen twee aanwezigen werd woensdag 32 en 18 maanden cel geëist.

De mannen werden betrapt toen de eigenaar van de woning met een bloedende arm 112 moest bellen. De politie kwam ook en trof in de woning ruim twee kilo speed, 370 gram hennep en een alarmpistool met 73 patronen. Bij de 33-jarige M.S. uit Sint Willebrord, die ook op het feestje was, werden thuis drie pistolen gevonden, waarvan één compleet en gebruiksklaar. Ook lagen in zijn woning nog 168 patronen.

Draconische eis 

Advocaten Joris Kersemaekers en Karsten Verkaart van de twee verdachten noemden de eisen onder meer 'draconisch' en vonden dat de officier 'de plank missloeg'. Dat was niet alleen omdat de eis in hun ogen veel te hoog is voor feiten van ruim twee jaar oud. De twee kregen pas een dag voor de zitting het strafdossier. Nog tijdens de zitting bleek een deel ervan nog te ontbreken.

Geen eerlijk proces

Daardoor kreeg Kersemaekers, advocaat van de woningeigenaar, pas tijdens zijn pleidooi de laatste ontbrekende stukken. ,,Met een eerlijk proces heeft dit niets te maken'', reageerde hij voor zijn doen furieus.

Officier van justitie Hannah Huizenga had de twijfelachtige eer om excuses aan te bieden voor het handelen van het Openbaar Ministerie. Zij benadrukte dat ze het intern zou bespreken, zodat dit niet nog een keer kan gebeuren.

Uitspraak

De rechtbank doet 4 april uitspraak.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement