Volledig scherm
Jacques Niederer. © Robert van den Berge

Jacques Niederer stopt volgend jaar als burgemeester van Roosendaal

UPDATEROOSENDAAL - Burgemeester Jacques Niederer (58) van Roosendaal stopt ermee. Hij kondigt maandagavond zijn vertrek aan in een persbericht, nadat hij eerder op de dag de gemeenteraad heeft ingelicht. Op 1 oktober 2019 vertrekt hij, na bijna negen jaar burgemeesterschap. ,,Een mooi moment om het stokje over te dragen‘’, zegt hij zelf. 

VVD’er Niederer hint in het persbericht vast op een nieuwe functie. ,,Hierbij kan bij voorbeeld worden gedacht aan (landelijke) branche- en belangenorganisaties. Ik kan hier nog geen specifieke mededelingen over doen.’’

,,Hoewel ik het uitstekend naar mijn zin heb in Roosendaal, is het tijd voor een andere werkomgeving‘’, zegt hij verder. Hij kondigt zijn afscheid meer dan elf maanden van tevoren aan, om de gemeenteraad de tijd te geven naar een opvolger te zoeken. 

Niederer startte op 17 januari 2011 als burgemeester van Roosendaal, nadat hij eerder wethouder in Breda was en burgemeester in zijn geboorteplaats Weert. Van 1998 tot en met 2002 zat hij namens de VVD in de Tweede Kamer. Dáárvoor nog was hij gemeenteraadslid in Bergen op Zoom. 

Vorig jaar januari werd de burgemeester nog beëdigd voor zijn tweede termijn van zes jaar.  

Reactie gemeente

De Roosendaalse gemeentewoordvoerder Jeroen Steenmeijer laat weten dat Niederer op korte termijn geen nadere toelichting geeft op zijn aangekondigde vertrek. ,,De burgemeester laat het voor nu bij de schriftelijke verklaring die we hebben doen uitgaan. Daar staat alles in. Hij heeft nu geen behoefte om zijn besluit mondeling toe te lichten of interviews te geven. Tegen de tijd van zijn afscheid zal hij meer vertellen, maar hij kiest ervoor om niet én nu én volgend jaar twee keer met hetzelfde verhaal te komen. Het is zijn wens om het zo te doen.”

Volledig scherm
Niederer vorig jaar januari, toen Commissaris van de Koning Wim van de Donk (links) hem beëdigde voor zijn tweede termijn als burgemeester van Roosendaal. © Provincie Noord-Brabant