Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Jaar cel geëist tegen man met meer dan 45.000 euro aan ‘Monopolygeld’ uit Rucphen

RUCPHEN - Het OM eiste maandagmiddag een jaar cel tegen een 56-jarige man uit Rucphen. De man had meer dan 45.000 aan vals geld in zijn bezit. Ook waste hij anderhalve ton wit. 

Bovendien wordt de man verdacht van valsheid in geschrifte en het bezit van verboden vuurwapens.

Grote bedragen

De FIOD deed onderzoek naar de man naar aanleiding van een melding door de FIU-NL (Financial Intelligence Unit). Er werden grote bedragen opgenomen van de rekening van het bedrijf van de verdachte. Zo zou de man voor meer dan een ton hebben besteed aan spullen, ruim vijftienduizend euro aan een bruiloft en nog eens 22.000 aan vakanties. Het OM vindt die uitgaven niet te verklaren uit legale inkomsten. 

Behalve dat, bezat de man erg veel vals geld. Het gaat om meer dan 45.000 euro. De verdachte zei het geld van een oom te hebben gekregen. ‘Mijn oom drukte het geld af en gaf me daarna een zak monopolygeld.’ De man bewaarde het vervolgens thuis of in een kluis bij de bank. Het OM vindt echter dat hij het weg had moeten gooien.

Wapens

Dat is niet het enige. Bij het bedrijf van de verdachte werden ook nog 64 valse facturen gevonden. In zijn woning lagen twee vuurwapens, een geluidsdemper en drie verschillende soorten munitie. Hij had daar geen vergunning voor. Ook was hij al eerder veroordeeld tot een geldboete vanwege wapenbezit. 

De zaak tegen het bedrijf is aangehouden vanwege faillissement en zal later behandeld worden. Over twee weken doet de rechter uitspraak tegen de man.